Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Domov v černé krabici

Domov v černé krabici

Tento dům stojící v prestižní obytné čtvrti ve Vilniusu si díky svému vzhledu, který nám může připomínat krabici, vysloužil název „Black box house“. Jde o dům, jenž je pravou ukázkou toho, že i minimalismus může být velmi vkusný. Tuto moderní stavbu navrhli architekti z litevského studia PAO studio.

Dům, který zapadá do okolí

Celý dům se rozkládá na pozemku o velikosti 1012 metrů čtverečních, což je ideální velikost pro potřeby 4členné rodiny, která v domě žije. Majitelé si přáli, aby byl dům co nejvíce jednoduchý a aby zapadal do okolní krajiny, což se díky velikosti, tvaru, ale i barvě domu architektům povedlo na výbornou. Jediným limitem zde byl pouze rozpočet majitele.

Za plotem na zahradě krajina volně přechází v borovicový les, který umocňuje pocit života v přírodě ještě o něco více. Výhledy z domu směřují na jihozápad (do zahrady), ulice před domem na severovýchod.

Terasa interiér zvětšuje

Půdorys domu je nepravidelný obdélník, který je umístěn v severním okraji pozemku. Na opačných stranách jsou dva metry hluboké přesahy po celé délce domu, jejichž úkolem je prodloužení střechy. Tyto přesahy v létě zajišťují to, že do domu nejde přebytečné množství sluníčka, v zimě je zde naopak dostatečné množství světla.

Domov v černé krabici

Co se týče dispozice domu, na straně, která je situována na jih, se nachází kuchyně s jídelnou a pracovna, ze kterých je krásný výhled ven. Okolo se nachází venkovní terasa, která zároveň slouží jako pomyslné rozšíření interiéru. Dostaneme se na ni francouzskými okny ze všech místností, které jsou orientovány na jih. Na druhé straně domu se nachází koupelna, šatna a technická místnost.

Dřevěná fasáda z modřínu

Na fasádu domu mělo být použito cedrové dřevo, jež by bylo upraveno japonskou technikou „shou sugi ban“ (opálení dřeva a následné kartáčování do zuhelnatělého dřeva, které vede ve vytvoření požadovaného odstínu – poté se dřevo napouští olejem, jeho výhodou je větší odolnost proti přírodním vlivům, ohni a hmyzu), avšak po neúspěšných pokusech najít dodavatele se na fasádu použilo modřínové dřevo s černým nátěrem.

My si ale myslíme, že dům vypadá dokonale i takto.

Zdroj: www.pao.lt

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock