Bydlení Přidáno: 23. 4. 2018

Domov uprostřed lesa budoval přes 60 let

Jak už jsme zjistili i v jiných článcích, dům architekta je často vizitkou a ukázkou jeho vlastní práce a preciznosti. Nejenže si takový člověk dům sám navrhne, ale navíc ví, jak vše zrealizovat podle svých představ. Jedním z dobrých příkladů je dům architekta Jima Olsona, který volá po lásce k přírodě.

Jak už jsme zjistili i v jiných článcích, dům architekta je často vizitkou a ukázkou jeho vlastní práce a preciznosti. Nejenže si takový člověk dům sám navrhne, ale navíc ví, jak vše zrealizovat podle svých představ. Jedním z dobrých příkladů je dům architekta Jima Olsona, který volá po lásce k přírodě.

Dům se stavěl přes 60 let

Úcta Jima Olsona k přírodě a obdiv k místu kde bydlí, je vyjádřena v designu jeho domu, jež je umístěný na Puget Sound a zároveň zasazený uprostřed starého jedlového lesa. To, co začalo jako sklepní budka o rozměrech 23 metrů čtverečních, postavená v roce 1959, se proměnila, v několika po sobě jdoucích stavebních i designových úpravách, k nepoznání. Větší úpravy probíhaly v letech 1981, 1997, 2003 a 2015. Nyní se můžeme kochat z domu o rozloze 240 metrů čtverečních.

Celkově rekonstrukce trvala přes 60 let, jelikož bylo Jimovi v době začátku stavby pouhých 18 let. Každá část rekonstrukce zasahovala do domu tak, aby se čím dál víc zasazoval do svého okolí. Což bereme za velké plus, protože existuje hodně domů, jimž rekonstrukce změnila charakter úplně.

Jak už jsme zjistili i v jiných článcích, dům architekta je často vizitkou a ukázkou jeho vlastní práce a preciznosti. Nejenže si takový člověk dům sám navrhne, ale navíc ví, jak vše zrealizovat podle svých představ. Jedním z dobrých příkladů je dům architekta Jima Olsona, který volá po lásce k přírodě.

Dům ve svahu

V osmdesátých letech 20. století se dům skládal ze tří pavilonů spojených dřevěnými plošinami. V roce 2003 byly pavilony propojeny sjednocující střechou, čímž vznikla jediná forma uzemněná do svahu a vyčnívající přes krajinu. Velké okno nacházející se v obývacím pokoji, poskytuje obyvatelům domu nezapomenutelný výhled do přírody. Později zde byla přidána i hlavní ložnice a dva pokoje.

Tlumené barvy dají vyniknout okolí

Dům je veden záměrně v tlumených barvách, což umožňuje vyniknout barvám okolní krajiny. Je zde využito přírodních materiálů. Stěny obložené dřevem jsou překryty překližkou nebo recyklovanými deskami, zevnitř i zvenku. Dále je zde zdvojnásobené množství podpěrných ocelových sloupů, které podpírají střešní konstrukci. Interiéry vypadají, jako by zvolna přecházely do exteriéru, právě díky použití přírodních materiálů.

 

Zdroj:  olsonkundig.com
Další články: