Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Domácí gel na praní

Domácí gel na praní

Až vám zase jednou nečekaně dojde prostředek na praní (tak jako mně) zrovna ve chvíli, kdy nutně potřebujete vyprat ještě těchhle pár hadříků a do obchodu se vám tak zoufale nebude chtít, anebo si prostě budete chtít trochu zaexperimentovat, zkuste si vyrobit domácí gel na praní v pohodě doma. Nestojí to skoro nic a možná vás to bude i bavit a příště se už na kupovaný prací prášek vykašlete..

Levný, ekologicky nezávadný a funkční

Možná nebude po vyprání v domácím gelu vaše prádlo zářit a vonět „čerstvě rozkvetlou loukou“, ale čisté bude a možná vás potěší, že jste se o to zasloužili i vy sami svým úsilím a nestálo vás to ani půl hodiny. Troufám si navíc tvrdit, že tenhle domácí prací prostředek je ke zdraví našich nejmenších mnohem šetrnější než avizované „dětské“ prací prostředky. Při jeho výrobě se navíc můžeme i pobavit a třeba na chvíli zabavíme i děti, které se nám beztak už chumlují pod nohama. Takový gel má tu výhodu, že je zcela ekologicky nezávadný, dosti levný (cena za 1 mýdlo na praní a vodu), neobsahuje nic navíc, o čem bychom nevěděli, je šetrný k citlivé dětské pokožce i pokožce alergiků a pere v podstatě stejně dobře jako běžný prací prostředek. Sama ho používám hlavně pro praní kojeneckého oblečení. Ale teď už k věci.

 

Co k jeho výrobě budeme potřebovat?

1 mýdlo na praní

5 litrů vařící vody

(případně 15 kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru)

jako alternativu je možno použít variantu se sodou na praní,

pak vypadá recept takto:

1 mýdlo na praní

300 g práškové sody na praní

dvojnásobná dávka vody, tedy 10 litrů vařící vody

Domácí gel na praní

Postup: 

Nejprve nastrouhejte mýdlo nejlépe na starším struhadle na jemno, poté rozmíchejte ve vroucí vodě. Po rozpuštění přilévejte vařící vodu a míchejte a míchejte. Ještě teplé přelijte do menších nádob, přičemž počítejte s tím, že gel ztuhne asi na  konzistenci pudingu. (Pokud chcete přidávat esenciální olej, tak nechte směs zchladit a pak přidejte olej a rozlijte do nádob). Nechte stát přes noc a máte hotovo a připraveno k použití. Na jednu pračku použijte přibližně dvě polévkové lžíce gelu nejlépe přímo do bubnu pračky. Budete možná příjemně překvapeni, jak dlouho vám zásoba pracího prostředku vyrobeného z jednoho mýdla na praní vydrží.

Pro variantu se sodou na praní:

Po rozpuštění mýdla ve vroucí vodě přimíchejte sodu na praní a míchejte dál až do jejího rozpuštění, nakonec přilévejte vařící vodu. Rozlijte do nádob, nechte stát přes noc a máte hotovo.

Štítky: úklid
Domácí gel na praní
Domácí gel na praní

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock