Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dejte dýním šanci - rozmixujte je na polévku!

Dýňová sezóna je již v plném proudu a sychravé počasí přímo volá po husté hřejivé polévce. Pokud jste dýně ještě nezařadili do svého jídelníčku, je nejvyšší čas jim tento podzim dát šanci. Počáteční nedůvěru, kterou lidé k dýním chovají, nejsnáze prolomí dýně Hokkaidó– je velmi jednoduchá na přípravu, má jemnou oříškovou chuť a to nejlepší – nemusí se loupat. Obměkčila i mě a to navzdory mé počáteční předpojatosti vůči těmto oranžovým kráskám. Tak neváhejte, jednu přihoďte do nákupního košíku a za půl hodiny vám může na stole stát horká vonící polévka nádherné, jasně oranžové barvy.

Ingredience:

1 dýně Hokkaidó (spíše větší)

3 menší brambory

1 mrkev

1 cibulě

několik stroužků česneku

špetka  mletého zázvoru

špetka kari

čerstvě mletý pepř

zeleninový vývar nebo horká voda

Postup:

Nejdřív si nachystáme dýni. Tu důkladně opláchneme a velmi ostrým nožem opatrně rozřízneme napůl (toto je patrně nejsložitější krok z celého receptu, dýně je totiž velmi tvrdá a je třeba velké opatrnosti při jejím krájení). Lžící vydlabeme všechna semínka i vlákna, která se uprostřed dýně nacházejí.

{img-2}

TIP: Kdo má dýňová semínka rád, může si je očistit, posolit a okořenit, zastříknout olivovým olejem a upéct v troubě do křupava.

{img-3}

Poté si oloupeme cibuli, brambory, mrkev a vše, včetně očištěné dýně, nakrájíme na malé kousky. V hrnci si rozpálíme slabou vrstvu oleje a na ni vsypeme cibuli. Když cibule zesklovatí, přihodíme do hrnce i dýni a brambory a vše společně necháme chvíli orestovat, aby se dýně lehce opekla a polévka tak získala lepší a plnější chuť.

Nakonec zalijeme zeleninu horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené. Pokud jsme jako tekutinu používali vodu, přidáme do hrnce kostku zeleninového bujónu. Přidáme i všechno koření a prolisovaný česnek a necháme směs úplně rozvařit. Čím déle budeme polévku vařit, tím jemnější a krémovější polévka později bude. V průměru budeme potřebovat alespoň dvacet minut.

Když je zelenina rozvařená, odstavíme hrnec ze sporáku a počkáme, až polévka zchladne. Poté budeme potřebovat tyčový mixér, kterým vše rozmixujeme na hladké pyré, v případě potřeby přilijeme mléko nebo horkou vodu na zředění. Podávat můžeme s chlebovými krutony nebo zasypanou opečenými dýňovými semínky.

{reklama-0}

TIP: Pokud vaříte pro mužskou společnost, nebo máte v oblibě ostrá jídla, nemusíte s mletým zázvorem šetřit, případně můžete do polévky přidat i kousek zázvoru čerstvého. Výsledkem bude netradiční podoba této dýňové polévky, která voní exotikou.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Baťovská vista

Obývák v kombinaci bordové a stříbrné.

Moderní mezonetový apartmán

Venkovní kuchyň s nerezovou pracovní deskou

Přírodní venkovská zahrada

Mátová ložnice v podkroví

Sledujte nás

Nejčtenější články

Proměna starého mlýna, který posledních dvanáct let chátral

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Dům s respektem k hmotnému odkazu

Ze starého fádního bytu vznikl stylový interiér

Jedinečný dům vyplnil proluku širokou pouhých 3,35 metrů

Překrásná roubenka obklopená pastvinami, lesy a rybníky

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock