Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Cordwood – moderní dřevěný dům ze starověku

Cordwood – moderní dřevěný dům ze starověku

Moderní domy stavěné pomocí staré techniky skládaných polen právě zažívají svůj boom. Do současného světa se tak s plnou pompou navrací lidová architektura, která se stovky let těšila oblibě především v Kanadě a Skandinávii. Ani nám však není cizí, o čemž svědčí chalupy třeba na Krkonošsku stavěné speciální špalíčkovou technikou před 150 lety. Nyní jí však budeme říkat "Cordwood" a podíváme se na její největší tajemství. Nepřijde vám přece jen zvláštní dávat do malty dřevo?

Tajemství stavební techniky Cordwood

Je pravdou, že v nás stavba ze skládaného dříví může vzbuzovat jisté pochybnosti. Jak je možné, že dřevo uvnitř malty neshnije? Tohoto zdánlivě nemožného cíle je dosaženo především vhodně zvoleným druhem dřeva, ale také precizně zvládnutou stavební technikou. V ideálním případě se tak pro stavbu takového domu z polen používá dřeva z tisu, cedru nebo jalovce. Vyhovuje však i dřevo z borovice, modřínu, břízy, olše nebo vrby. Pro techniku skládaných polen musí být dřevo důkladně vysušené a zbavené kůry. Sušení dřeva by přitom mělo probíhat co nejpomaleji, aby nedošlo k popraskání. Pokud se bude sušit až po dobu jednoho roku, výrazně se tím prodlouží jeho životnost. Navíc se díky sušení ustálí rozměry polen.

Za důmyslnou stavební technikou Cordwood stojí však i správně upravená malta, která se používá k preciznímu zafixování jednotlivých polen. Jako plniva se používá písku a vodou nasáknutých pilin, jako pojiva cementu a vápna. Právě vápno přitom dodává maltě tak důležitou průdušnost, čímž se výrazně podporuje schopnost zbavit se přebytečné vlhkosti.

Zásadní konstrukční pravidla

Odkorněná a důkladně vysušená polena vybrané dřeviny se ukládají do maltového lůžka kolmo k podélné ose stěny, přičemž se ve středu vynechává mezera velká asi jako třetina tloušťky stěny. Tato mezera slouží k uložení tepelné izolace, a tak se do ní sype především směs dřevěných pilin, ke kterým se přidává vápno, a to pro své výborné odvodňovací schopnosti, které zabraňují vzniku plísní a hniloby.

Cordwood – moderní dřevěný dům ze starověku

V případě domku z polen mají stěny jen výplňovou funkci, nosná konstrukce je vytvořena ze systému bytelných dřevěných sloupů. Při výstavbě je tak třeba dbát na důsledné dodržení konstrukčních pravidel tak, aby nedošlo ke snížení kvality výplňových stěn nebo k poškození nosné konstrukce. Předně je velmi důležité dodržet minimální výšku základu od terénu, minimální přesah střechy, ale také zabránění přímého kontaktu polen mezi sebou.

Ekologická dřevostavba s nádechem starých časů

Dřevostavby vystavěné staronovou technikou Cordwood v sobě snoubí hned několik výhod. Vedle půvabného vzhledu s nádechem starých časů je to především jejich ekologický charakter. Tyto krásné domy jsou vystavěné z levného materiálu, který není problém sehnat. Vlastně veškerý ke stavbě využitý materiál je navíc ryze přírodní.

Cordwood domky se přitom dají postavit svépomocí a ještě k tomu dlouho vydrží a skvěle izolují. Velká masa dřeva a malty totiž dobře akumuluje teplo, takže se v létě doma drží příjemný chládek. Toto speciální spojení dřeva a malty je navíc ohnivzdorné a plní i funkci zvukové izolace. Jednou hotová cordwood stěna tak už nepotřebuje ani izolaci ani žádné vnitřní či vnější omítky. Naprosto jedinečným způsobem tak funguje sama o sobě.

Další výhodou těchto unikátních dřevostaveb je průdušnost stěn, která účinně zabraňuje vzniku nadměrné vlhkosti v konstrukci a příjemně reguluje vlhkost vzduchu v interiéru.

V neposlední řadě pak domek z polen potěší i finančně nenáročnými opravami. Dožilá polínka je totiž možné svépomocí vyměnit mnohem snadněji než celý trám nebo dokonce celou stěnu.

Chytrá a levná krása, která přežije

Cordwood domky tak vystupují z časů lidového stavitelství, aby nabídly i modernímu světu svůj tolik praktický charakter. Není se čemu divit, že čím dál tím více přitahují pozornost jak fandů do „nových“ stavitelských postupů, tak těch, kteří si chtějí uchovat zodpovědný přístup k přírodě. Takový správně postavený domek z polen totiž s přehledem přežije i nás.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock