Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Čokoládové makronky

Čokoládové makronky

Franccouzské ,,macarons", neboli makronky, jsou v poslední době velmi oblíbeným dezertem. U nás se nejblíže podobají laskonkám, jsou ale vyráběny z mandlí a jsou slepované ochucenou náplní. Bývají pro ně typické hladce vypouklé svršky a vláčně měkké středy. Jsou výborným zákuskem ke kávě, nebo sladkou tečkou po obědě.

Makronky vypadají na první pohled velice jednoduše, ale jejich výroba může být zrádná. Můj první pokus dopadl špatně. Celý plech jsem musela vyhodit, a na rodinnou oslavu jsem nakonec na rychlo pekla jablečný štrůdl. Pokud děláte makronky poprvé, dejte si načas a postupujte přesně podle receptu. Zde se vám experimenty nevyplatí. Až si postup osvojíte, můžete vyzkoušet i další chuťové variace, kterých existuje nespočet.

Ingredience

Na 16 kousků

3/4 hrnku mletých mandlí (neboli mandlové mouky)

1 necelý hrnek moučkového cukru

2 lžíce neslazeného kakaa

2 bílky z velmi velkých vajec (nebo 3 normální)

1/4 hrnku krupicového cukru

Náplň

100 g 50% tmavé čokolády nakrájené nadrobno

2/3 hrnku smetany ke šlehání (nejlépe 40%)

Tip

Aby byly makronky opravdu hladké a povedly se vám, zkontrolujte si kvalitu namletých mandlí. Nejlepší je mandle ještě semlít spolu s cukrem najemno. Aby se vám vše povedlo, mějte suroviny v pokojové teplotě, zvláště bílky z vajec.

Postup

Mleté mandle, moučkový cukr a kakao vsypeme do mixéru a zpracováváme zhruba 15 sekund. Směs poté prosejeme do mísy. Vyložíme si dva plechy pečícím papírem, nebo si připravíme silikonovou formu určenou přímo na pečení makronek. Ta má mírně vyvýšené okraje pro každé kolečko, takže se těsto nerozteče do stran. Pokud používáme plech, na pečící papír si můžeme předkreslit kolečka, abychom je tvořili stejně velká. Pro 16 makronek vytvoříme 32 koleček o průměru 3 cm.

Bílky nalijeme do mísy a ušleháme je do méně pevného sněhu a postupně do něj přišleháme krupicový cukr, aby se nám vytvořila pevná a lesklá hmota. Za pomoci stěrky zapracujeme po částech mandlovou směs. Mícháme pohybem osmiček zlehka, aby těsto příliš nekleslo. Zpracováváme tak dlouho až budou všechny suché přísady rovnoměrně zapracované v jednolitou hmotu. Těsto musí stékat ze stěrky jako stuha.

Čokoládové makronky

Vytvořeným těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 1 cm. Na plechy vytvoříme 32 koleček. Abychom těsto zbavili vzduchových bublinek, klepneme plechy o stůl. U klepání je potřeba dávat pozor, aby se nám těsto nerozlilo do stran. Necháme odpočívat půl hodiny při pokojové teplotě, aby se na povrchu vytvořila tenká krusta. Pokud se opatrně dotkneme povrchu prstem, neměla by nám hmota na prstu ulpět. Troubu si rozehřejeme na 160°C.

Čokoládové makronky

Plechy s makronkovými kolečky vložíme do trouby a pečeme 10 - 15 minut. Nejlépe pečeme po jednom plechu a po 5 minutách kontrolujeme. Jestli makronky příliš rychle hnědnou, lehce snížíme teplotu. Každá trouba peče jinak. Pokud jsou spodní strany ještě lepkavé nebo měkké, je nutné vrátit plech na několik minut zpět do trouby, ale s pootevřenými dvířky. Po vyjmutí z trouby necháme ještě chladit 10 minut na plechu, teprve pak kolečka opatrně sloupneme z pečícího papíru a ponecháme vychladnout na mřížce, nebo desce.

Při výrobě náplně si nejdříve vložíme čokoládu do žáruvzdorné misky, nebo kastrůlku. Smetanu si zvlášť ohřejeme až k bodu varu a ihned jí přelijeme čokoládu v misce. Mícháme, až bude krém vláčný. Ponecháme jej 15 - 20 minut zchladnout, aby zhoustl a občas jej zamícháme. Krémem spojujeme kolečka vždy po párech. Necháme je odležet, aby krém zcela ztuhnul a makronky jsou na světě. 

Štítky: recepty
Čokoládové makronky

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock