Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Chytré tipy jak vybrat byt

Chytré tipy jak vybrat byt

Právě jste se vrátili z prohlídky úžasného bytu, který vás zaujal natolik, že jej chcete ihned koupit či pronajmout? Jste u vytržení z jeho prostoru a moderního vybavení, a ta útulná terasa….prostě láska na první pohled! Vaše pocity jsou při výběru bydlení důležité, ale nesmíte si zapomenout položit pár praktických otázek. Které to jsou?

Otestujte dostupnost lokality

Z vašeho budoucího hnízda budete potřebovat dojíždět za prací, nákupy, společenskými akcemi. Je tedy vhodné zjistit si, jaká je dojezdová vzdálenost do těchto bodů. Například takové hodinové dojíždění tramvají do zaměstnání může pěkně otrávit život. Také v jízdních řádech zjistěte informaci, jak v dané lokalitě funguje večerní a noční doprava. Budete mít problém, pokud se budete s partnerem chtít večer dopravit z návštěvy kina či koncertu? V případě, že jezdíte převážně autem, prohlédněte si parkovací možnosti, popřípadě hledejte, zda je v blízkém okolí možnost pronájmu garáže. Máte děti? V tom případě si vyhledejte, jakými školkami a školami, popřípadě dětskými volnočasovými aktivitami daná oblast disponuje.

Poznejte své sousedy

Kvalita sousedských vztahů může vaše bydlení značně ovlivnit. Stačí parta studentů v patře nad vámi, pořádajícími několikrát do týdne bujaré večírky a z vysněné idylky je rázem peklo. Neváhejte se tedy ještě před podpisem smlouvy seznámit s osobami, které budou bydlet ve vaší těsné blízkosti. Možná vám přijde neobvyklé zazvonit na dveře neznámým lidem, ale může vám to v budoucnu ušetřit mnoho starostí. Výzvědnou návštěvu můžete zakrýt důvodem, že se zajímáte o bydlení v této lokalitě a chcete znát názor místních, jak se zde žije. A kromě možnosti osobního setkání s vašimi spolubydliteli se můžete dozvědět další užitečné informace o vybrané oblasti.

Prověřte vlastnictví nemovitosti

Důvěřuj, ale prověřuj. Tak zní moudré pořekadlo, které si můžete vztáhnout i na koupi bytu. Před podpisem smlouvy byste se měli ujistit, zda daná nemovitost skutečně patří majiteli, se kterým budete kontrakt uzavírat. Tuto skutečnost jednoduše dohledáte ve výpisu z katastru nemovitostí. Pro získání tohoto dokumentu stačí znát jméno, příjmení a datum narození člověka, který figuruje jako majitel. Tento výpis můžete obdržet nejen na úřadě, ale také na poště nebo u notáře a jeho vystavení stojí sto korun. Tímto způsobem zjistíte, zda vás onen usměvavý pán, který vám byt ukazoval a o němž předpokládáte, že byt vlastní, netahá za nos.

Prohlédněte si mapu sociálně vyloučených lokalit

Pokud nejste fanouškem adrenalinového života a zvýšené míry kriminality, měli byste se rovněž informovat, jestli vaše vysněné bydlo neleží na území sociálně vyloučené oblasti. Sociálně vyloučená lokalita se vyznačuje vyšším podílem sociálně patologických jevů jako jsou krádeže, přepadení či výskyt drog. Mohou to být ojedinělé ulice ale i celé části měst. Na internetu jsou k dispozici mapy těchto oblastí pro všechna česká města, tudíž si na nich můžete vyhledat i vaši ulici. TIP: Některé z těchto oblastí byly nechvalně proslulé v minulosti, ale v posledních letech se jejich úroveň života přiblížila normálu. Existují bývalé sociálně vyloučené lokality, ve kterých je již bezpečnější život, avšak v povědomí obyvatel stále přežívá strach se do těchto míst stěhovat. To tlačí jejich ceny dolů, tudíž to může být skvělá příležitost pro nájemníky, kteří touží po cenově přijatelném bydlení. Údaje o vývoji kriminality můžete dohledat například v nejrůznějších výročních zprávách městského úřadu.

Seznamte se s budoucími plány

Zaujalo vás bydlení v příjemné zástavbě, která je situována co by kamenem dohodil od parčíku plného zelených vzrostlých stromů? Už se vidíte, jak s hrnkem kávy snídáte na balkóně a relaxujete za zpěvu ptáků? A jste si jisti, že toto uspořádání zde bude i za pár let? Zejména v méně zastavěných oblastech může hrozit, že se zde za nějaký čas vybudují další stavby. V lepším případě obchodní centrum, v tom horším vám může pod okny vést klidně i dálnice. Jaké záměry se chystají s vaší lokalitou, můžete zjistit v městském územním plánu. Tento plán je veřejně přístupný a můžete se k němu dostat třeba na veřejné desce městského úřadu.

Vybírejte racionálně

Vybíráte mezi několika nabídkami? Lámete si hlavu nad tím, zda zvolit ten malý podkrovní byt v samotném srdci města, či raději onen prostornějšísituovaný v okrajovější části? Hoďte si vaše rozhodování na papír. Posloužit vám může upgradovaná verze taktiky pro a proti. Příklad: Rozhodujete se mezi dvěma byty. Jeden z nich je moderně vybavený, má krásný balkón, ale jeho nevýhodou je umístění hned naproti rušné silnice. Zamyslete se, jak moc jsou jednotlivé aspekty důležité pro váš život, a podle toho jim přidělte bodové hodnocení na škále od 1 do 10. Pro někoho může být moderní interiér základním předpokladem kvalitního bydlení, proto mu přidělí hodnotu 10. Ovšem balkón pro něj má jen malý význam, tudíž jej oboduje číslem 2. Naopak přilehlá silnice pro něj představuje výrazné zhoršení ubytovací situace, proto této nevýhodě přidělí hodnotu 8. Nevýhody odečteme od výhod, tudíž tento byt bude mít ve výsledku hodnotu 4. Totéž uděláme i s druhou nabídkou bydlení, a pak porovnáme číselné výsledky. Tato racionální metoda vám může volbu velmi usnadnit. Tak držíme palce!

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock