Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Chatka postavená za tři dny

Chatka postavená za tři dny

V oblasti Pakalniškės v Litvě vyrostla za neskutečně krátkou dobu malá, ale dostatečně zařízená chatka. Plynule navazuje na okolní prostředí a je příjemnou oázou klidu a pohodlí mezi dvěma litevskými velkoměsty.

Chata souznící s přírodou

Cílem architektky Emy Butrimaviciute ze studia Utopium bylo zasadit chatku do přírody tak, aby ji co nejméně narušovala. To se týká i materiálů použitých k její výstavbě. Na skromné ploše o rozloze 14 m2 tak vznikl malý domek s ocelovým základem a konstrukcí ze stavebních izolačních panelů. Právě díky nim bylo možné čas na výstavbu chaty až několikanásobně zkrátit. Za pouhé tři dny tak uprostřed lesa vyrostl malý domek s překrásným výhledem do okolí. O dostatečný přísun denního světla se přitom stará hlavní okno směřované na jih. Těsnému propojení chatky s přírodou napomáhá také její důmyslné zasazení do svahu. Záda jí kryje hustý les, který tak zároveň zajišťuje nezbytný pocit soukromí.

Malý, ale půvabný interiér

Vřelý dotek přírody je patrný i v samotném interiéru chaty. Hlásí se v něm o slovo zejména přírodní materiály, jejichž krása vyniká díky paletě jemných tónů barev. Bílá a světlé odstíny šedé pracují nejen na půvabu interiéru, ale také na jeho optickém zvětšení. Vzniká tak díky tomu romantické prostředí, ve kterém však není zanedbána ani praktická stránka. Na malém prostoru je totiž k dispozici vše, co nemůže chybět k pohodlnému trávení volných chvil, ať už o plnohodnotných dovolených nebo o víkendech.

Chatka postavená za tři dny

Opravdový originál

Chata, která plní funkci útočiště před každodenním stresem, zaujme svou originalitou při pohledu na svůj exteriér i interiér. Tato originalita spočívá také v tom, že se s projektem chatky uprostřed lesa vůbec nepočítalo po způsobu jiných malých domů. Ty jsou totiž obvykle plné řady chytrých řešení, které sice šetří prostor, ale zároveň domu berou kus z jeho pravé podstaty. Architektka Ema Butrimaviciute je proto právem hrdá na to, že se jí podařilo navrhnout chatu beze schodů, žebříků a transformovatelného nábytku. Chata tak díky tomu nepůsobí komplikovaně jako jiné malé domy a chaty, a tudíž ani nepředstavuje žádnou překážkovou dráhu.

Na malém prostoru v náruči vzrostlých stromů se podařilo vytvořit kouzelné místo určené pro trávení volného času. Tahle malá, ale pěkná chatka přirozeně zapadá do svého okolí a ještě nabízí veškerý komfort pro život chráněný před ruchem velkoměsta.

Zdroj: www.utopium.lt

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock