Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Chata uprostřed zasněženého lesa

Chata uprostřed zasněženého lesa

Chata nalézající se v centrální části Chile je to pravé ořechové pro všechny, kteří milují samotu a klid. Toto útulné útočiště vsazené doprostřed lesa plného endemických druhů dřevin je umístěno ve spodní části pozemku a co nejdál od sousedních chatek. Ze svého hřejivého zázemí tak poskytuje podmanivé výhledy na okolní les, kopce i řeku.

Chata na správném místě

Hustý les, který chatě dodává maximální soukromí, zároveň díky velkým proskleným plochám jakoby prostupuje do interiéru obydlí. Uvnitř tak vzniká půvabné prostředí čerpající z těsného propojení interiéru s exteriérem. Atmosféra hřejivého útočiště uprostřed zasněžené přírody tím získává na dokonalosti. Chata přitom nabízí opravdu velkorysý prostor pro rodinu i její přátele, kteří se zde mohou sejít a ohřát, zatímco venku panuje mrazivá zima, tolik typická pro tuto oblast. Realizace chaty se však neobešla bez komplikací. Vzhledem k tomu, že se uprostřed zdejšího lesa nachází hned několik endemických druhů stromů, bylo nutné podřídit výstavbu chaty přísným pravidlům. Stavba tak byla omezena na maximálních 100 m2, přesto je ale plná světla, tepla a pohodlí.

Materiály s odkazem na přírodu

Zatímco v exteriéru dostalo dřevo tmavý nátěr, aby zevnějšek chaty lépe zapadl do tmavého lesa a zároveň byl chráněn před nepříznivým počasím, v interiéru jsou dřevěné desky vyběleny. Jednotlivé místnosti tak působí příjemným světlým dojmem, a přesto dávají najevo krásu místních stromů, jejichž dřevo bylo pro stavbu chaty použito. Chata s tmavou plechovou střechou stojící na betonových základech je mírně vyzdvižena nad zem, přičemž její dřevěná konstrukce je v místě vysokého stropu společných prostor vyztužena ocelí, což zajišťuje větší nosnost.

Chata uprostřed zasněženého lesa
Foto: Francisco Boetsch T.

Interiér chaty v severském stylu

Severský styl v interiéru ještě více umocňuje divoký ráz okolní přírody. Obojí funguje v působivé symbióze a čistý minimalismus dodává prostoru na vzdušnosti. Důraz je přitom kladen na velkoryse pojatý obývací pokoj, kterému na jisté majestátnosti dodává vysoký strop. Tento skromně zařízený společenský prostor je plný slunce a doteků okolní přírody. Z obývacího pokoje jsou vytápěny všechny okolní místnosti, ke kterým patří kuchyně, jídelna, tři ložnice a tři koupelny. Tyto místnosti byly na úkor obývacího pokoje potlačeny, co se velikosti týče. Přesto však do nich velkými okny proniká dostatek denního světla, a tak se obyvatelům dostává nejen světelného komfortu i na menším prostoru.

Chata s verandou a chodníčky

Jelikož bylo třeba chatu přizpůsobit velkým zimám a zimním radovánkám, našla své místo pod šikmou střechou rovněž menší veranda. Ta slouží k odkládání zasněžené a mokré výbavy, ale také ke skladování dřeva. V létě zas plní funkci terasy určené pro grilování a posezení na čerstvém vzduchu. Nezanedbatelnou roli hrají také dřevěné cestičky rozbíhající se kolem chaty. Jakmile totiž napadne více než metr sněhu, vyvýšené chodníčky rázem usnadní pohyb v zimních měsících. Stačí je pravidelně prohrnout a pak už si užívat pohodlí uvnitř příjemně vyhřáté chaty uprostřed zasněženého lesa.

Foto: Francisco Boetsch T.
Zdroj: Francisco Boetsch Tagle

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock