Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Chata u potoka

Chata u potoka

Nevěříte, že i chata určená k odpočinku může být v současnosti opravdu komfortním bydlením, které bude navíc skvěle vypadat? V tom případě se podívejte na tuto chatu, která ukazuje, že i tento typ bydlení může být funkční, čistý, moderní i úsporný.

Tato dřevěná chata z rukou architekta Ludvíka Křenka je dokonalou představou prázdninového bydlení, jemuž nic nechybí. Architekt pracoval nejen s rozměry malého pozemku, na němž se chata nachází, ale také dbal na to, aby byl dům orientován tak, aby se do něj dostalo dostatečné množství denního světla. Když pak člověk přidá prostředí, ve kterém se chata nachází, je doslova radost zde pobývat.

Chata je energeticky úsporná

Jak už to většinou bývá, když architekt staví sám pro sebe a svoji rodinu, výsledek vždy stojí za to. Důkazem je právě i tato chata, které stojí v blízkosti potoka, nedaleko barokního hřbitova. Venkovní fasáda chaty je obložena modřínovými palubkami, přičemž jako tepelná izolace zde slouží 24-30 cm tlustá vrstva z minerální vlny. To samozřejmě značně ovlivňuje energetickou úspornost této stavby. Interiér chaty je pro změnu obležen OSB deskami.

Chata u potoka

Kůlna, která je součástí chaty, je zděná z betonových tvárnic, terasu zdobí stejně jako fasádu prkna z modřínu. Všechno dřevo, které posloužilo ke stavbě této chaty, pochází z místních lesů. Na pozemku najdeme taktéž vlastní studnu, jezírko, ohniště, posezení, septik napojený na kořenovou čističku, kompost, ale také zahradu rozdělenou na užitkovou i okrasnou část.

Velmi vkusně na nás může působit architektova hra se sklonem střech, kdy střecha terasy a střecha od chaty směřují opačně. Soukromí svému majiteli zajišťuje kamenný plot, který v sobě má otvory z litinových kol.

Interiér je zejména praktický

Při tvorbě interiéru architekt dbal zejména na praktičnost. Obývací pokoj, kde může rodina trávit svůj společný volný čas, je otevřená. Najdeme zde i kuchyňský koutek a krbová kamna. Technické a sociální zázemí je od těchto prostor odděleno příčkami, které jsou obloženy komůrkovým polykarbonátem, díky čemuž není ve dne nutno v prostoru svítit. V blízkosti pohovky jsou schody vedoucí do otevřeného poschodí, kde najdeme úložné prostory a místo určené ke spánku.

Štítky: chata / chalupa
Zdroj: www.albatrosarch.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock