Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Chata pro knihomola uprostřed lesa

Chata pro knihomola uprostřed lesa

Malá a útulná chata uprostřed lesa, navíc i se spoustou knih na téměř každé stěně. Zní to dobře, že ano? Přesně takovýto ráj každého knihomola se zrodil v myslích manželů, kteří snili dlouhou dobu o vlastní chatě na venkově – a svůj se rozhodli si splnit.

Majitelé si chtěli odpočinout od své práce

Myšlenka ke vzniku chaty, která se stane rájem každého knihomola, se zrodila v hlavě manželů Kraciukových. Oba snili dlouhou dobu po místě, kde budou moct odpočívat po práci. A že mají oba práce víc než dost. Bartek je spoluzakladatelem skupiny zabývající se gastronomií, přičemž pracuje i v produkčním domu MD4. Marta naopak pracuje v oboru interiérového designu, přičemž je také majitelkou jednoho butiku. Poté, co manželé našli pozemek vhodný pro stavbu své chaty na okraji lesa, u vesnice Adelin, byli mile překvapeni tím, že pozemek patří Martinině rodině, která o pozemek nejevila zájem. A tak mohla začít realizace.

Relax na 25 metrech čtverečních

Design budovy jako takové byl navržen již o několik let dříve v partnerské dílně POLE Architekci jako alternativa běžných letních domů. Chata svým tvarem připomíná trojúhelník. Samotná plocha chaty pak počítá s 25 metry čtverečními. I přes tyto malé rozměry se povedlo vytvořit prostorný obývací pokoj s krbem, ložnici s velkou manželskou postelí, praktickou kuchyni, ale i plně vybavenou koupelnu. Nemluvě o stěně směřující k terase, která je celá prosklená. A svým majitelům tak poskytuje dokonalý výhled do okolní krajiny.

Chata pro knihomola uprostřed lesa

Dům je možno obývat během celého roku

Ačkoliv dům jako takový působí velmi lehce a vzdušně, zdání klame. Díky tomu, že je postaven z kvalitního masivního tepla a opatřen tepelnou izolací, může být dům využíván bez obav během celého roku. Když majitelé přemýšleli, čím by mohli interiér chaty vylepšit, napadly je knihy. A proč? Mnozí lidé se ve chvíli, kdy jen sedí a svým způsobem nic nedělají, cítí provinile a lenivě. Přičemž knihy jsou tím, co nám umožní jen sedět, relaxovat, současně však i něco dělat.

Na financování se podílelo velké množství lidí

Co je však méně obvyklé, tato chata nepatří jen jejím majitelům. Bartek i Marta věděli, že je tato chata splněným snem mnohých osob, proto se rozhodli využít crowfundingové kampaně, která dům pomohla zaplatit. Samotná stavba pak trvala pouhý měsíc. Ačkoliv zde první noc strávili hrdí majitelé, mohou se zde ubytovat i jiné osoby. K umocnění zážitku toho, že se chata nachází v lese, uprostřed přírody, se v chatě nenachází ani televize, ani bezdrátový internet. Dokonce i mobilní signál je zde velmi nízký. A právě proto jde o místo ideální pro odpočinek od zbytku světa.

Chata pro knihomola uprostřed lesa
Chata pro knihomola uprostřed lesa
Chata pro knihomola uprostřed lesa
Zdroj: Bartłomiej Kraciuk a Marta Puchalska-Kraciuk, foto: Ernest Winczyk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock