Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Chalupa u jezera

Chalupa u jezera

Příroda všude okolo, louky kam oko dohlédne a klid. A co víc? Terasa přímo na břehu jezera. Kdo by si takové bydlení nepřál? Bydlení, které si dnes ukážeme je opravdu unikátní. Moderní dům, který zaujme nejen svou architekturou, ale především interiérem. Nahlédněme do něj společně.

Dům se na první pohled z vnějšku nejeví velký. Uvnitř ale překvapí a nabídne dostatek prostoru. Tato chalupa, s neobvyklou fasádou, se nachází na břehu uměle vytvořeného jezera Czorsztyn v jižním Polsku. Pozemek domu se nachází na svahu s výhledem na jezero a dva středověké hrady. Rozčlenění domu bylo vytvořeno nejen s ohledem na světové strany, ale také s přihlédnutím k okolní krajině.

Jak propojit interiér s okolím

Stěna domu ze strany jezera je kvůli patřičnému výhledu plně prosklená. Rozdělena je na dvě posuvné části, takže je možné obývací prostor úplně otevřít a propojit s přírodou. Že by se autoři inspirovali slavnou vilou Tugendhat? Už v roce 1930 byla poprvé použita, architektem Miesem van der Rohe, velká skleněná stěna, kterou bylo možno odsunout a propojit interiér s exteriérem. Tehdy bylo využito systému zasunutí skleněné tabule pod úroveň podlahy, zatímco zde se stěna posouvá do stran. Ať tak či tak, výsledek je perfektní a svou funkcí i technologií unikátní.

Architekti, stavaři i truhláři měli při návrhu a realizaci domu před sebou opravdu náročný úkol, ale zvládli jej bravurně. Projektové a designérské části se ujalo studio Hola Design. Tvar domu, jeho tmavá barva a použité materiály odkazují na tradiční místní pastorační domy. Sto metrů od domu je muzeum s budovami z devatenáctého století, které byly přesunuty ze dna jezera, když bylo vytvářeno. Dům svými zdobnými prvky i liniemi odkazuje na tradici, ale má moderní podobu a praktické řešení.

Chalupa u jezera

Šindel tam, kde byste jej nečekali

Neobvyklé prvky, kombinace tmavých odstínů a lidové vzory v novém pojetí, to vše činí tento projekt unikátním. Unikátní je už samotná střecha stavby, která navazuje na tradiční lidovou architekturu. Společně s přední stěnou je pokryta střídavě položeným šindelem, typickým pro domy ze severu Polska. Díky plynulému přechodu ze střechy na boční stěnu, při dešti voda přirozeně stéká přes dům až k zemi, bez použití okapů. A že by vás také nenapadlo použít šindel na moderní dům? Jak je vidět i klasické prvky lidového stavitelství dnes mohou posloužit více než skvěle. Dům dostal neobvyklou tvář a s moderními prvky mu to opravdu sluší.

Chalupa u jezera

Ornamenty na stěnách i nábytku

V přízemí domu se nachází obývací pokoj, ze kterého je možné přejít na terasu bezprostředně ležící na břehu jezera. Místo televize pozorují majitelé z velké sedačky okolní krajinu. Díky pozemku bez oplocení tak jsou na dosah přírodě a místní zvířata na pastvě jim nakukují do oken. Nádherný výhled mohou majitelé pozorovat také od jídelního stolu. Masivní dřevěný stůl se zdobenými prvky kontrastuje s moderními designovými židlemi a černou výmalbou zdi.

Místo obrazů stěnu zdobí geometrické ornamenty. Nábytek je zde převážně vyroben na zakázku. Ukázkovým příkladem, jak vyladit interiér do posledního detailu jsou skříňky v obývacím pokoji. Jemné frézované vzory okolo každé úchytky, nebo zajímavý sokl, tvoří perfektní souhru.

Pro snadný úklid je v celém interiéru použita litá podlaha a tvoří příjemný kontrast a odlehčení k dřevěnému obložení stěn a masivnímu nábytku. Hravost a neotřelé nápady se to zde jenom hemží. Posuďte sami. Líbí se vám?

Zdroj: hola-design.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock