Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Cedrový dům

Cedrový dům

Moderní stavby dnes mohou mít různé podoby. Co mají všechny společné, je důraz na funkčnost, praktickou stránku a moderní technologie. Klasické přírodní materiály jsou ale v současné architektuře a designu stále velmi populární. Nejen díky své ekologické udržitelnosti, ale také pro své výborné vlastnosti. Představíme si dnes dům, který je moderní a zároveň plný přírodních materiálů.

Tento rodinný dům se nachází v klidné vilové čtvrti, v jednom z polských měst. Projekt je dílem polských architektů Mauriusze Wrzeszcza a Jana Celichowskeho.

Jednopodlažní dům

Výjimečným a hodnotným prvkem celé stavby je dřevěná konstrukce z cedrového dřeva, která se odráží nejen vně, ale také uvnitř interiéru. Dům byl navržen jako jednopodlažní, a to z čistě praktických důvodů. Bez bariér, tak aby co nejvíce usnadnil pohyb majitele. Díky tomu poskytuje skvělý kontakt s okolím a hlavně se zahradou.

Dům je velmi otevřený a dostatečně prosvětlený, díky velkým proskleným plochám, oknům a světlíkům. Také samotné členění prostoru uvnitř vytváří pocit lehkosti celé stavby. Světlé dřevo navíc působí hřejivě a útulně. Stavba působí celistvě díky použití stejného dřeva v interiéru i exteriéru.

Krb nesměl chybět

Zajímavostí je zvýšený strop uprostřed domu. Z něj se dolů snáší série závěsných světel a také solitérní designový krb. Praktická a vtipně vyřešená je plocha pod krbem. Architekti v tomto místě podlahu ochránili tvrzeným sklem.

Cedrový dům

Jak je v dnešní době zvykem, obývací pokoj je spojen s kuchyní a jídelní částí. V kuchyni jsou použity bezúchytkové systémy otevírání dveří, tak aby byly přední plochy nábytku co nejčistší a nejkompaktnější. V jednoduchosti je krása a pro tento interiér to platí dvojnásob. Nic přehnaného zde nehledejte. Čisté linie, světlé dřevo a bílá výmalba. Několik obrazů, doplňků majitele a nic víc není potřeba.

Otevřený, ale přesto v soukromí

Dům je na pozemku postaven tak, aby se výrazně nerušil s okolní zástavbou. Větší soukromí pak zajišťuje živý plot a břečťanem porostlá zástěna. Neobvyklý je i vysazený březový hájek na zahradě u domu.

Součástí domu je dřevěná, částečně zastřešená terasa, na kterou se vstupuje z obývacího pokoje velkými posuvnými dveřmi. Díky proskleným plochám mohou být obyvatelé domu blíže přírodě i za špatného počasí. 

Zdroj: barchitecture.eu

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock