Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Byt z bývalých sušáren

Byt z bývalých sušáren

Neobvykle zařízený byt vznikl na podobně neobvyklém místě, a to ve střešním prostoru městského domu, v němž se původně nacházely sušárny. V tomto zajímavém prostředí se vám pod taktovkou architekta Martina Skočka představuje interiér, ve kterém si staré notuje s novým.

Rekonstrukce na jedničku

Specifikum tohoto bratislavského bytu netkví jenom v jeho původním účelu, ale také v tom, že se vlastně kdysi jednalo o byty dva. Ty však byly po přestavbě v 90. letech a nadstavbě křídla sousedního bytového domu spojeny do jednoho prostoru. Ze dvou malých bytů tak vznikl jeden o celkové ploše 100 m2, kterou ještě zvětšuje terasa. Ta se přitom spolu s ložnicí nachází na čtvrtém podlaží původně sousedního bytu, zatímco zbytek interiéru zaujímá podlaží třetí. Architekt Martin Skoček, který spolu s architekty Pavolem Dobšinským a Luciou Uhnákovou stojí za rekonstrukcí bratislavského bytu, k tomu říká: „I díky těmto skutečnostem bylo možné přemístit vchod do bytu tak, aby po kompletním vyčištění komplikované dispozice vznikl jeden centrální obytný prostor, na který jsou přímo bez zbytečných chodeb navázané prostory koupelny, samostatných ložnic a venkovní terasy.“

Místo pro knihy, obrazy i nádobí

Soustředěním velkoryse pojatých úložných prostorů podél stěn může interiér bytu dýchat z plných plic. Místa pro knihy, obrazy i nádobí je tu víc než dost. A stejně tak i prostoru pro trávení zaslouženého odpočinku. Velká kuchyňská linka doplněná o z části odkryté a z části uzavřené úložné prostory působí jako galerie vystavující jednotlivé kusy nádobí. Přitom je ale i ryze praktická. Uvádí ji masivní kuchyňský ostrůvek, který opět disponuje praktickým i estetickým úložným prostorem. Tím překypuje i obrovská knihovna, jejíž jednolitost vystavených knih příjemně rozbíjejí prezentované obrazy, sošky a další pozoruhodná umělecká díla. U kulatého jídelního stolu tak vzniká příjemné zátiší plné inspirace a krásy minulých časů.

Byt z bývalých sušáren

Dřevo a cihly na prvním místě

Byt v bývalých sušárnách vděčí za svou přitažlivost především hojnému využití dřeva. Tento hřejivý materiál hraje důležitou roli ve většině místností, kterým tak dodává kouzlo přírody. Skříně, podlahy, stoly, stolky, židle, police, komody, okenní rámy, zárubně, … To všechno oplývá nádhernou kresbou dřeva. A dřevo pak zase doplňuje pozoruhodná struktura režného zdiva, jediného původního prvku v bytě. Právě jednotný charakter nábytku a také cihly spolu s jemně kletovanou omítkou vytváří celkovou kompozici tohoto moderního bydlení.

V samém srdci Slovenska tak pod taktovkou profesionálů vyrostl velice přitažlivý interiér, který svým návštěvníkům prozradí něco ze sféry umění, a to v prostředí plném komfortu, světla a fantazie.

realizace byt P7: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Lucia Uhnáková foto: Matej Hakár

Zdroj: realizace: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Lucia Uhnáková foto: Matej Hakár

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock