Bydlení Přidáno: 17. 3. 2018

Byt v Barceloně s odkrytými cihlovými stěnami

Byt z roku 1875, v temperamentní Barceloně, ukrýval úžasný poklad. Při rekonstrukci v 80. letech 20. století v něm proběhly neodborné stavební úpravy, při kterých byly zakryty nejen trámy na stropě, ale též překrásná katalánská ručně malovaná dlažba. Tu se podařilo šetrně očistit, zrenovovat a nyní zdobí nově přestavěné bydlení.

Byt z roku 1875, v temperamentní Barceloně, ukrýval úžasný poklad. Při rekonstrukci v 80. letech 20. století v něm proběhly neodborné stavební úpravy, při kterých byly zakryty nejen trámy na stropě, ale též překrásná katalánská ručně malovaná dlažba. Tu se podařilo šetrně očistit, zrenovovat a nyní zdobí nově přestavěné bydlení.

Rekonstrukce v 80. letech

Na první pohled se zdálo, že rekonstrukce v 80. letech vymazala všechny cenné prvky historického prostoru. Po náročném čištění a vyklízení bytu se objevila originální podlaha a zachovalé trámy na stropě.

Návrhu rekonstrukce se ujali architekti ze studia FFWD ze Španělska. Byt se nachází v Barceloně, ve čtvrti Eixample. Odkrytá katalánská dlažba dala architektům jasný směr, kterým se při návrhu řídili. Propojení původních historických prvků se současnými, bylo při řešení designu interiéru stěžejní. Cihlové stěny byly očištěny, stejně jako dřevěné trámy na stropě a staly se naopak chloubou celého bytu.

Byt z roku 1875, v temperamentní Barceloně, ukrýval úžasný poklad. Při rekonstrukci v 80. letech 20. století v něm proběhly neodborné stavební úpravy, při kterých byly zakryty nejen trámy na stropě, ale též překrásná katalánská ručně malovaná dlažba. Tu se podařilo šetrně očistit, zrenovovat a nyní zdobí nově přestavěné bydlení.

Katalánská dlažba 

,,Naším konceptem bylo otevřít prostor a odkrýt stavební prvky budovy. Ze zachovalých dlaždic jsme vytvořili jakési ,,koberce", které rozčleňují jednotlivé funkční zóny bytu. Naproti tomu prvky, které jsou zde nové jsme oděli do světlých tónů a zvolili materiály s hladkými povrchy. Tím jsme vytvořili jasný kontrast k tomu co bylo v prostoru před námi." Říkají sami architekti. 

Původní uspořádání bytu vůbec neodpovídalo požadavkům nových vlastníků. Bylo nutné změnit celkovou dispozici. Ložnice vystřídala kuchyň se společnými prostory a naopak. Díky tomu bylo možné vytvořit otevřený prostor pro obývací pokoj i kuchyň s jídelním stolem. Na druhé straně bytu, který je situován do nádvoří bloku domů, jsou začleněny dvě ložnice s koupelnou.

Celým bytem prochází chladná betonová podlaha, kterou majitelé jistě ocení v horkých letních dnech. Nezbytností je rovněž klimatizace a také dřevěné vnitřní i vnější okenice, díky kterým je v bytě o něco příjemněji. 

Zdroj:  ffwd.es
Další články: