Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Byt plný překvapení skýtá na 15 m2 veškerý komfort

Byt plný překvapení skýtá na 15 m2  veškerý komfort

Původní podkrovní pařížský byt o rozloze 15 m2 působil nepříliš svěžím dojmem nejen proto, že byl zastaralý svým vybavením, ale hlavně se mu nedařilo plně využít všech dispozic, které se tu nabízely k docílení toho, aby prostor inteligentně a funkčně pracoval s úložnými prostory a stavebními možnostmi. To se naopak dokonale povedlo pařížským architektům z designerského studia Batiik. Ti díky několika stavebním úpravám vykouzlili i na tak skromné ploše dostačující moderní a útulné bydlení pro dva.

Designérská nápaditost

Byt skýtá díky chytrým nápadům designérů mnohá překvapení ukrytá v jednoduchých bytových či nábytkových prvcích, ať už se jedná o pohyblivou postel, která se může v mžiku proměnit v gauč, či o rozkládací stůl schovaný v zábradlí. Tato garsonka je mistrnou ukázkou realizace potenciálních prostorových dispozic.

Kolik prostoru člověk skutečně potřebuje?

Zdá se vám nemožné, se ve dvou lidech „vejít“ do tak malého prostoru? Na místě je otázka, co vlastně člověk k žití skutečně potřebuje? Pokud se na to podíváme z této perspektivy, budeme překvapeni, co všechno se do tak malého prostoru vejde bez úbytku komfortu. Velkou výhodou může být i to, že v takovéto garsonce nemůžeme hromadit zbytečnosti a každý nepořádek je tu hned patrný, tudíž nás to vede k pořízení jen toho opravdu nutného a dlouhodobému udržování určitého uspořádání. To všechno jsou velmi pozitivní přínosy.

{img-7}

Kuchyň, obývací pokoj i ložnice v jednom

Po vybourání zděné příčky oddělující původní kuchyni od obývacího pokoje se architektům naskytly nové možnosti, jak naložit se vzniklým prostorem. Mohlo dojít ke zvětšení koupelny s toaletou, jež se nyní nachází v odděleném jádru a uvnitř ji prosvětluje nábytek laděný do přírodních tónů. Její stěny vymysleli designéři tak, že v bytě vytváří jakýsi optický klam, a koupelna se díky tomu jeví větší, než ve skutečnosti je. Sice současně nepojme více jak jednu osobu, za to je vybavena tak, aby pojala toaletu, koupelnovou skříňku s umyvadlem i sprchový kout. Naproti koupelně u střešní stěny se nachází světlá kuchyně působící čistě a moderně, která je umístěna na vyvýšené ploše, což představuje inteligentní řešení pro vysouvací manželskou postel ukrytou v jakémsi „šuplíku“. V lamelovém zábradlí oddělujícím kuchyni od obýváčku je ukryt rozkládací jídelní stůl, u něhož se po zasunutí postele mohou usadit ke snídani či večeři až čtyři osoby.

Postel i gauč v šuplíku

Jak už bylo řečeno, postel lze jednoduše vysunout z pod „pódia“ a rázem je možné se uložit ke spánku. Zároveň však plní i funkci odpočinkovou, to když se povytáhne jen část šuplíkové postele a vznikne sedačka v obývacím pokoji. Pod střešní stěnou vedle sedačky (či postele) jsou pod lamelovými pláty skryté radiátory a policová skříňka vyrobená na míru nacházející se vedle nich slouží v noci jako noční stolek. Ke gauči se při posezení hodí i jednoduchý konferenční stolek zčásti natřený barvou půlnoční modř. Ta je použita i u stěn koupelnového jádra, což spolu se šikmo naneseným nátěrem kopírujícím linie střešní zdi jen dokládá zálibu architektů v detailu a hravosti. 

Byt plný překvapení skýtá na 15 m2  veškerý komfort

Našlo se místo i pro pracovnu

Vedle koupelny vznikl menší nevyužitý kout hned vedle střešního okna, kam se povedlo vtěsnat dokonce i malou pracovnu.

Dostatek úložných prostor na minimální ploše

Pro uložení všeho potřebného majitelům dokonale slouží velká vestavná rohová skříň nalézající se hned u vstupních dveří podobně jako šikmý botník v tmavých tónech vyrobený na míru.

Štítky: malý byt
Zdroj: www.batiik.fr

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock