Bydlení Přidáno: 22. 8. 2018

Bydlení ve střešní nástavbě panelového domu

Autor: moje Bydlo.cz

Otevřený obytný prostor. Absence klasických chodeb. Sloupy jako součást zařízení interiéru. Na ploše téměř sto metrů čtverečních vznikl funkční a řemeslně dotažený byt. Příjemným bonusem je rozsáhlá střešní terasa a výhledy z obytných místností.

Otevřený obytný prostor. Absence klasických chodeb. Sloupy jako součást zařízení interiéru. Na ploše téměř sto metrů čtverečních vznikl funkční a řemeslně dotažený byt. Příjemným bonusem je rozsáhlá střešní terasa a výhledy z obytných místností.

Byt na Trenčínské ulici v Bratislavě vznikl sloučením dvou sousedících bytových jednotek v desetileté nástavbě původního panelového domu. Nový interiér je navržen pro mladý pár. Hlavním limitem při změně dispozice byl hlavně konstrukční systém nástavby s malým rozponem a ocelovými sloupy. Autory díla jsou Peter Kuklica, Martin Smerek ze architektonického ateliéru Kuklica Smerek architekti

Návrhy interieru a dispozic bytu

Při poměrně hluboké dispozici se architekti rozhodli obytnou zónu orientovat co nejvíce ke oknům. Šatník a vstup je situován do tmavších částí bytu. Prostor lemuje souvislá dřevěná stěna. Obývák s kuchyní a jídelnou se přesunula do střední části dispozice, což přispělo ke sjednocení prostoru bytu bez zbytečných chodeb. Sloupy, které procházejí interiérem jsou integrovány v rámci truhlářských výrobků nebo nábytkových stěn. Na rozdíl od původního řešení neruší provoz nebo estetiku prostoru.

Otevřený obytný prostor. Absence klasických chodeb. Sloupy jako součást zařízení interiéru. Na ploše téměř sto metrů čtverečních vznikl funkční a řemeslně dotažený byt. Příjemným bonusem je rozsáhlá střešní terasa a výhledy z obytných místností.

Obytné místnosti jsou přímo propojené s rozsáhlou soukromou terasou.
Podél zadní stěny bytu probíhá nábytková stěna, která v sobě integruje sezení ve vstupní části, spotřebiče v kuchyni, knihovnu a úložný prostor v obývacím pokoji, šatník v ložnici a pračku se sušičkou v koupelně. Pohledovou vrstvu tvoří přírodní dýha.
Kolmo na zmíněnou nábytkovou stěnu je orientován černý dřevěný box, který prochází kuchyní a jídelnou. Spojuje pracovní kout, jídelní niku s lavicí a kuchyňskou pracovní desku.

Kuchyně jako třešnička na dortu

Třetím kompoziční-dispozičním prvkem v otevřeném prostoru kuchyně a obývacího pokoje je kuchyňský ostrov, kterým proniká černý sloup a zavětrovací prvek. Bílý ostrov je odsazený od země, stojí na subtilních ocelových nohách.

Místnosti vizuálně sjednocuje dřevěná podlaha "vyskládaná" z velkoformátových parket kladených do rybinového vzoru. Ložnice s výhledem na Bratislavský hrad má po obvodu okna zabudovanou dřevěnou knihovnu. Koupelna je sjednocená bílým keramickým obkladem a dlažbou. Nad umyvadlem je do zdi v nice vložena dřevěná skříňka s podsvíceným zrcadlem.

Zdroj:  kuklica-smerek.com
Další články: