Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Bydlení v nízkoenergetické stavbě poblíž Malého Dunaje

Bydlení v nízkoenergetické stavbě poblíž Malého Dunaje

Nízkoenergetická stavba v Zálesí, jež se nachází pouhých třicet metrů od Malého Dunaje, nepůsobí na rozdíl od většiny moderních domů chladně a neosobně. Díky zakomponování tzv. slow designu pracuje s emocemi, a tak dává vzniknout praktickému i estetickému domu s charakterem.

Nízkoenergetická dřevostavba propojená s přírodou

Přízemní nízkoenergetická dřevostavba na bázi rámové konstrukce poskytuje cca 311 m2 užitné plochy. Vzešla z dílny profesionálů z architektonického studia VAN JARINA, kterým se povedlo vykouzlit dům plynule navazující na okolní přírodu. Odpočinkovou zónu interiéru tak zvenku zdobí zelená střecha, která zajišťuje příjemné klima. Nad společenskou částí domu je zase sedlová konstrukce vytvarovaná tak, aby dovnitř mohlo procházet co nejvíce denního světla. Interiér této nízkoenergetické dřevostavby pak doplňuje zimní zahrada a západní krytá terasa. Dům plynule navazuje na své okolí také díky vhodně zvoleným popínavým rostlinám a levandulovým záhonům lemujícím hlavní vstup.

Dům v domě

Dispozice domu je řešena jednoduchou a naprosto logickou cestou. Směrem k terase je orientován obývací pokoj, jídelna a kuchyně. Opačná část domu pak soustřeďuje pracovnu, ložnici, šatnu, koupelny, technické místnosti a další dva pokoje. Velmi zajímavým řešením v interiéru je cihlová stavba vložená do jeho centra. Ta vytváří pozoruhodný efekt domu v domě. Cihly použité po boku syrového dřeva působí naprosto přirozeně a hřejivě. Na jedné části tohoto domu v domě lze dokonce najít cihly se vzácnými pečetěmi.

Bydlení v nízkoenergetické stavbě poblíž Malého Dunaje

Interiér dřevostavby ve stylu „slow design“

O tom, že má tato dřevostavba vážně charakter, nemůže být pochyb. Vděčí za to především zakomponování zajímavého stylu s názvem slow design. Ten totiž nepracuje pouze s estetikou, ale také s emocemi, rituály, tradicí, technologií, zkušenostmi a s časem. Možná to může znít zvláštně, ale tento styl se zkrátka snaží pozastavit člověka v čase a vrátit jej na cestu skutečných hodnot. A kde jinde tak učinit než právě doma? Slow design je takovým osobitým souborem několika současných designových trendů, který klade důraz hlavně na používání lokálních materiálů a technologií. A o tom právě vypovídá onen cihlový dům v době, ale třeba i dánská designová kuchyně z močálového dubu, v níž se nachází zrestaurovaný kredenc po babičce.

Originalita, tradice, příroda

Tato dřevostavba však skrývá ještě mnohem více originálních nápadů. V jejím interiéru totiž dostalo prostor i třímetrové mořské akvárium či rodinná galerie modelů historických lodí. Takové prvky však uvnitř domu vůbec nepůsobí okázale, ale naopak se jim dostává příjemného začlenění do interiéru. Celek se přitom zklidňuje díky hojnému využití dřeva, které se o sobě dává vědět především díky odhalené střešní konstrukci. Originalita tak v této nízkoenergetické dřevostavbě kráčí ruku v ruce s tradicí. Akceptuje pokrok moderní doby, ale uchovává si to dobré ze starých časů. Její největší devizou je však ukotvení v přírodě. A to, jak se k ní svým životním stylem snaží být šetrná. Odměnou za to jsou jí pak mimo jiné výhledy plné inspirace třeba na louku plnou květin a bylin.

Zdroj: www.jarina.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock