Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Betonové stěrky jsou funkční a dávají stěnám styl

Betonová stěrka s probarvenou lazurou
Betonová stěrka s probarvenou lazurou

Betonové stěrky jsou skvělým řešením, jak dát prostornému interiéru zcela novou energii, ale zároveň zachovat čistý moderní styl. Šedé případně zemité tóny betonových stěrek působí velmi aktuálně a nechají dobře vyniknout současný trend moderního bydlení. Jejich atraktivní design dodává domácím i profesně využívaným interiérům jedinečnou atmosféru. Typický betonový vzhled dokáže podpořit atmosféru jak ve zcela moderním vybavení tak i v místnostech, které v sobě přiznávají určitou historii. Betonové stěrky jsou také funkční a velmi praktické.

Betonové stěrky lze použít na svislé stěny interiéru koupelen, ložnic, kuchyní, obývacích pokojů i chodeb. Velkou předností tohoto materiálu je jeho stálost, nenáročnost a vysoká odolnost. Pětivrstvá technologie lze stejně dobře aplikovat jak na stěny již vymalované nebo na úplný základ např. již omítnutou stěnu. Základní podmínkou je pouze absence vlhkosti zdí.

Do koupelen doporučujeme použít nejprve hydroizolační nátěr (především ve sprchových koutech), teprve poté přijde na řadu betonová nebo epoxidová stěrka.

V kuchyních se stěrky z praktických důvodů lakují, aby byly odolné proti vodě, mastnotám a dalším nečistotám. Díky tomu se velmi snadno udržují. Stejně jako běžný obklad i betonové stěrky jdou lehce umýt či setřít. Volit můžete matný nebo lesklý lak. Samozřejmě velmi dobře poslouží betonová stěrka také na venkovní fasádu.

Podlahy vyžadují odolnější epoxidovou stěrku

Podlahy jsou oproti stěnám mnohem více namáhány, proto vyžadují odolnější typ tzv. epoxidové stěrky. Epoxidová stěrka chrání podlahu před různým mechanickým nebo chemickým poškozením a lze pod stěrku aplikovat i podlahové vytápění.

Betonová stěrka s reliéfní mapou světa
Betonová stěrka s reliéfní mapou světa

Jak správně vybrat design betonových stěrek

S betonovými stěrkami lze dělat spoustu různých efektů a pomocí různých uměleckých technik vzniká nepřeberné množství stylů. Každému se líbí něco jiného. Stěrky lze různě pigmentovat v různých odstínech, hrát si se strukturou, reliéfem, hladkostí, leskem, metalízou a gletováním finálního povrchu. S volbou konkrétních barev a představy zákazníka se společně poradíme přímo u vás doma s pomocí našeho vzorníku. V matné verzi finálního laku zůstává beton více surový. V lesklém laku získává luxusnější vzhled a patinu.

Jak správně vybrat realizační firmu

Realizační firmy potřebují pro správnou a přesnou kalkulaci vědět velikost plochy, jak jsou plochy členité, v jaké místnosti a na jaké stěně se budou aplikovat. Nejlepší je samozřejmě plán od bytového architekta. Pokud není k dispozici plán, stačí stávající foto stěny s plošnou výměrou. Vybraná firma pak přijede se vzorníkem domluvit detaily. Při větších plochách nad 10m2 už se mohou dávat slevy na realizaci. Naopak při ploše 2-4 m2 se firmám většinou nevyplatí za standardní cenu m2, realizaci provádět, protože aplikace je časově náročná a kvůli technologickému schnutí materiálů je nutné na realizaci jet několikrát.

Vyberte si firmu, která se na tyto stěrky specializuje, má hodně skvělých referencí, rychlou odezvu na vaše dotazy a profesionální chování.

Jakou má betonová stěrka životnost

Betonová stěrka obsahuje přírodní materiály, především drcený mramor nebo vápenec, cementová pojiva a jako příměsový materiál je voda, takže vše co obsahuje je také zdravotně nezávadné a testované. Životnost je tedy neomezená do té doby, doku se vám stěrka bude na stěně líbit. Pokud se např. po 15 letech rozhodnete stěnu nějakým způsobem upravit, tak samozřejmě není problém, lze stěnu přetáhnout např. sádrovou stěrkou nebo štukem nebo jinou dekorativní stěrkou, případně malbou (po vyrovnání stěny).

Světle šedá betonová stěrka
Světle šedá betonová stěrka

V jaké stavební fázi se stěrky aplikují

Aplikace stěrek v obytných místnostech lze prakticky kdykoliv, nejvhodnější v případě probíhající rekonstrukce je realizovat stěrku po malířských pracech, před montáží a instalací nábytku, čili skoro ve finále. Lze samozřejmě stěrky aplikovat i před podlahami.

V případě aplikace stěrky na stěnu za kuchyňský kout je nutné stěrku aplikovat před montáží kuchyňské linky. Tam kde jsou skříně se stěrka nemusí i může aplikovat.

Připravenost stěny před aplikací stěrek je následující – stěrky se mohou aplikovat na vymalovanou stěnu, ale aby zákazník zbytečně neutrácel za stavební úkony při rekonstrukci nebo realizaci nového bydlení, tak základní stěna by měla být omítnutá, případně v lepidle, u namáhaných ploch, kde by hrozilo popráskání stěny je nutné aplikovat lepidlo a perlinku.

V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte autora článku, děkujeme a ať se dílo daří.

Štítky: omítky / stěrky
Zdroj: Staon.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock