Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Barvou roku 2020 - classic blue

Barvou roku 2020 - classic blue

Jako každoročně se sešli odborníci z amerického Pantone Color Institutu, aby určili, jaká barva bude udávat trendy napříč světem designového, módního, floristického i grafického průmyslu. V loňském roce byla barvou roku zvolena korálová, v originálním pojetí nazývaná jako Living Coral. Barvu, která měla v prvé řadě upozornit na zhoršující se ekologickou situaci a postupný zánik Velkého korálového útesu v Austrálii, teď střídá barva symbolizující naději a důvěru. Jaká je tedy barva pro rok 2020?

Naděje má modrou barvu

Barevným hitem pro nadcházející sezónu byla zvolena Classic Blue, tedy klasická modrá barva. Ta je ve světoznámém vzorníku Pantone označena číslem 19-4052. Klasická modř tak na designových a interiérových veletrzích vystřídá barvu korálů a postupně se začne objevovat na všemožných prvcích interiérového designu. Designéři a fandové do bydlení, které kráčí po boku módních trendů, tak mohou začít na tomto barevném tónu stavět své návrhy. V inspiraci klasickou modrou barvou se fantazii meze nekladou, přesto však musí být využita s citem a grácií. Vždyť se jedná o barvu, která má symbolizovat naději, víru, stálost a sebevědomí.

Využití klasické modré barvy v interiéru

Není pochyb o tom, že klasická modrá barva vyvolává v interiéru seriózní dojem. Modrá totiž obecně představuje spolehlivý a stabilní základ pro střídmé designérské kreace. Klasická modrá barva sluší snad každému interiéru, i když může na první pohled působit poněkud odtažitě. Skutečná hodnota tohoto odstínu však tkví především v jeho nadčasovosti a schopnosti kombinace s paletou dalších vhodných barev. Modrá navíc působí uklidňujícím dojmem, a tak se bude nejlépe hodit do odpočinkových zón interiéru v čele s ložnicí. S citlivým přístupem však dokáže všude vytvořit neskutečně elegantní prostředí s nádechem kouzelné přímořské atmosféry.

Barvou roku 2020 - classic blue

V kombinaci s klasicky modrou barvou

Převahu klasicky modré barvy v interiéru lze esteticky rozsvítit pomocí šafránově či hořčicově žluté. Perfektně si však rozumí také s pudrově růžovou, šedou, bílou a zlatou. A jelikož je současným trendy materiálem samet, sluší klasicky modré barvě rovněž kombinace se sametově zelenými odstíny. Samet pak tyto barvy může doprovázet také jako materiál, vhod však přijdou rovněž doplňky ze dřeva a kovu. S citem pro detail a barevné kombinace tak lze i pomocí klasicky modré barvy vykouzlit domov, který bude svádět k odpočinku a rozjímání.

Barva do ložnice i do pracovny

Modrá barva obecně je jako stvořená do ložnice. Podporuje totiž přirozené zklidnění a umí krásně naladit ke spánku. Snižuje totiž krevní tlak, zpomaluje tep i dýchání. Dokáže ale také podpořit kreativitu. Proto se často objevuje na stěnách kanceláří a pracoven. Do kuchyní se však nehodí, jelikož snižuje chuť k jídlu. V menší míře může najít své uplatnění v obývacím pokoji.

Na druhou stranu ale vlastně může být zastoupena všude, a to pomocí bytových doplňků. Dalším místem pro ni jako stvořeným je však koupelna, ve které si barva vody přijde opravdu na své. Vždyť modrá barva není jen barvou nebe a vody, ale také barvou čistoty.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock