Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Akumulační kamna vám ušetří za vytápění

Akumulační kamna vám ušetří za vytápění

Babí léto nás ještě sem tam škádlí svými paprsky, listí už ale padá a zima je za humny. Pokud toužíte po sálavém teple, které zalije váš domov tepelným komfortem podobným tomu od sluníčka, pořiďte si akumulační kamna. Nejenže vám ušetří za vytápění, ale ještě u vás doma vytvoří příjemné prostředí, z něhož si teprve naplno vychutnáte za okny padající listí nebo snášející se sníh.

Kamna produkující zdravé teplo

Kamna jsou velice půvabným solitérem, který nemůže chybět v žádné domácnosti, jež našla oblibu v tradici a přirozeném tepelném komfortu. Obzvláště kamna akumulační jsou skvělou volbou, jelikož se jimi produkované sálavé teplo tolik podobá slunečnímu záření. Pro člověka je tak velice příjemné, přirozené a zdravé. Sálavé teplo navíc díky svému pozvolnému uvolňování z akumulační masy zabraňuje přehřátí interiéru. Velkou výhodou akumulačních kamen tak mimo jiné je, že díky sálavému teplu nedochází k vrstvení do tepelných zón, takže je teplota v místnosti konstantní od podlahy až po strop.

Vytápění akumulačními kamny

Na rozdíl od konvekčních dvouplášťových kamen, u kterých ohniště a tahový systém rozděluje od pláště vzduchová mezera, se teplo jednoplášťových (akumulačních neboli sálavých) kamen šíří do okolí celým povrchem topidla. Hliněná nebo mastková akumulační kamna přitom skvěle šetří tepelnou energii, kterou do interiéru předávají postupně a podle aktuálních potřeb. Funguje to tak, že teplo odebírané ze spalin se akumuluje ve hmotě, z níž jsou kamna vyrobena. Jakmile dojde k nahromadění dostatečné tepelné energie, začne se jí místnost vytápět. Na dalších 8 až 24 hodin tak už není zapotřebí do kamen přikládat. Vše ale samozřejmě závisí na použití stavebního materiálu a tloušťce stěn kamen. Jedinou nevýhodou akumulačních kamen je, že mají pomalejší náběh, takže se jimi interiér vytápí poněkud pomaleji.

Akumulační kamna vám ušetří za vytápění

Mastková akumulační kamna

Nejlepším materiálem pro akumulační kamna je mastek. Ten se totiž vyznačuje vysokou vodivostí a kapacitou. Funguje zkrátka tak, jako by ho snad pro akumulaci tepla stvořila sama příroda. Měrná tepelná kapacita mastku je totiž asi o 20% vyšší, než je tomu u ostatních nerostů. V důsledku toho tak mastková kamna a krby slouží jako kompaktní a efektivní výměník. V reálném příkladu to znamená, že v krbových kamnech z mastku stačí roztopit oheň, pořádně přiložit a po dobu následujících 48 hodin už jen sledovat sálání tepla z kamen do prostoru, a to i v době, kdy už oheň dávno nehoří.

Kam se hodí akumulační kamna?

Už kvůli svému pomalému náběhu se akumulační kamna hodí zejména do trvale obývaných domů, a to ideálně do těch postavených z těžkých konstrukčních materiálů, ke kterým patří například vápenopískové tvárnice či cihly. Právě takové materiály totiž disponují schopností akumulovat do sebe co nejvíce tepla a to pak sálat zpět do interiéru. Díky tomu je prostor v takových typech staveb prohříván rovnoměrně a teplo v něm vydrží delší dobu. Nemusí se přitom jednat výhradně o vytopení místnosti, ve které jsou kamna situována. Jejich sálavé teplo může být totiž pomocí uzavřeného teplovzdušného systému rozváděno do dalších pokojů.

Výběr akumulačních kamen

Díky svému rozmanitému vzhledu se akumulační kamna hodí do tradičně i moderně zařízených domovů. Při jejich výběru je však třeba dbát na celou řadu dalších parametrů, k nimž patří rozměr, hmotnost, výkonnost a účinnost kamen. S tím souvisejí také tepelné ztráty domu a typ komína. Začlenění akumulačních kamen do interiéru představuje celkem vysokou finanční investici, proto je ideální přizvat si na pomoc kamnáře. Pokud se jedná o začlenění akumulačních kamen do novostavby, pak i jejího projektanta. Spoluprací takového profesionálního dua bude jistě dosaženo optimálního výsledku, a to bez jakýchkoliv bezpečnostních rizik.

Zima se pomalu, ale jistě blíží. Jestliže chcete vyměnit svůj starý a nevyhovující způsob vytápění za zdravý a bezpečnější, zpříjemněte si život sálavým teplem z nových akumulačních kamen. Inspirujte se naší fotogalerií a užívejte si zdravého tepelného komfortu, zatímco se za okny hlásí o slovo zima...

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock