Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Africké fialky – nenáročné krásky z Tanzanie

Africké fialky – nenáročné krásky z Tanzanie

Kdo by nemiloval africké fialky? Se svými barevnými květy a sametovými listy zkrášlí okenní parapet i ve chvíli, kdy za okny vládne sychravé počasí. V 19. století je z Afriky do Evropy přivezl baron Walter von Saint Paul-Illair. U nás tak pod jeho jménem dělají radost dodnes. Saintpaulia ionantha přitom vůbec není náročná na pěstování. Stačí trocha péče - a záplava pestrobarevných květů ozdobí i vaše okna.

Africké fialky do sbírky

Tato jemná a nenáročná květina si postupem času získala obdiv mnohých pěstitelů a sběratelů. Zatímco kolem roku 1950 bylo známo něco přes 800 odrůd africké fialky, dnes je jich několik tisíc. Není se tedy čemu divit, že jsou právě africké fialky tolik oblíbenou květinou do pěstitelských sbírek. Své místo v nich nacházejí obří i miniaturní africké fialky. Svou různorodostí přitom zaujmou odrůdy s pruhovanými, třásnitými, zvlněnými či stříhanými květy. Paleta barev květů těchto pokojových rostlin se přitom pohybuje od bílé, světle či tmavě růžové přes různé odstíny modré až po fialovou. Zajímavou výjimkou jsou dvoubarevné květy nebo květy ve světle zelené barvě. Vzhledem k tomu, že africké fialky na rozdíl od pravých fialek (violek vonných) nevoní, jsou ideálním volbou do bytu pro všechny alergiky a vůbec osoby příliš citlivé na intenzivní vůně.

Pěstební podmínky pro africké fialky

Pro zdárný růst potřebuje africká fialka teplotu kolem 20°C bez větších výkyvů a místo lehce ve stínu. Stanoviště na přímém slunci jí neprospívá, to už spíše snese úplný stín. V zimě se doporučuje fialce přisvětlovat takovým elektrickým světlem, které je pro tyto rostliny vhodné. Tato pokojovka totiž v podstatě nemá stádium vegetativního klidu, s dostatkem světla tak dokáže kvést po celý rok.

Co se týče zeminy, africké fialky vyžadují dobře propustný substrát s mírně kyselým pH a s dostatkem rašeliny. V průběhu celého roku by fialky měly být přihnojovány, což jim pomáhá k častému a bohatému kvetení. Na přihnojování afrických fialek používáme tekutá hnojiva a přihnojování provádíme jednou za tři týdny. Na zaprášené listy používáme jemný štětec.

Africké fialky – nenáročné krásky z Tanzanie

Vzhledem k malému kořenovému systému fialek můžeme k jejich pěstování použít vcelku malé květináče. Podmínkou je však dodržování pravidelné zálivky, protože v malé nádobě substrát rychleji vysychá. Africké fialky je třeba zalévat měkkou vodou o pokojové teplotě, a to do misky. Dobře jim udělá také rosení, na které jsou fialky zvyklé ze své domoviny. Substrát by přitom měl zůstávat mírně vlhký, ale ne přemokřelý. Přebytečnou vodu, kterou rostlina nevsákne, je tedy třeba brzy vylít.

Ochrana afrických fialek před škůdci

Nejčastějšími škůdci, které africké fialky napadají, jsou mšice. Vyskytnout se mohou také třásněnky, roztočníci, listová háďátka či různí kořenoví červi. Z chorob pak tyto rostliny často poškozuje padlí, které se objevuje v podobě bílých povlaků na listech. Ty se pak kroutí a hnědnou. K této chorobě dochází především v případě, že jsou rostliny namačkány příliš na sebe, díky čemuž nemůže kolem listů dostatečně proudit vzduch. Nejen začínající pěstitelé se však nejčastěji potýkají s problémem, který nastává po přemokření substrátu. Tehdy totiž dochází k uhnívání listů, ale také srdíčka a krčku rostliny. To může končit i úhynem kořenového systému. Pokud už tedy dochází k odumření některých listů či k jejich poškození, odstraníme je opatrně vykroucením. Neodřezáváme je.

Snadné množení afrických fialek

Množení afrických fialek se provádí velice jednoduše řízkováním z mateřské rostliny. Stačí odlomit větší lístek, dát jej do sklenice s vodou a čekat, než pustí kořeny. Odebraný lístek můžeme také rovnou zapíchnout do perlitu nebo do písku. Ve všech případech se pak z jednoho lístku do půl roku vytvoří větší kořenový systém a fialka doroste do tradiční velikosti. Potom začne i kvést. Pro podporu kvetení je třeba u mladých i starších rostlin pravidelně odstraňovat již odkvetlá květenství. Rostlinu přitom můžeme množit i oddělením trsů při přesazování. Africké fialky totiž dobře regenerují a v krátké době se zase rozrostou.

S trochou péče a s těmi správnými podmínkami tak doma můžete mít celou sbírku těchto skromných a krásných pokojových květin. Opravdoví nadšenci pak jistě ocení výstavu a burzu afrických fialek, která se každoročně koná v botanické zahradě v Praze-Troji.

Štítky: pokojové rostliny

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock