Zahrada Přidáno: 25. 7. 2017

5 tipů pro letní grilování

Autor: moje Bydlo.cz

Letošní léto nám zatím přeje – počasí se drží na příjemných teplotách a večery jsou dostatečně teplé na zahradní grilování. Pokud si i vy chcete letos dopřát chutné steaky a klobásky v dobré společnosti na vaší zahradě, možná vám náš článek přijde vhod.

Letošní léto nám zatím přeje – počasí se drží na příjemných teplotách a večery jsou dostatečně teplé na zahradní grilování. Pokud si i vy chcete letos dopřát chutné steaky a klobásky v dobré společnosti na vaší zahradě, možná vám náš článek přijde vhod.

1. Nepodceňujte přípravy

Zvláště pokud jste pozvali větší počet lidí, měli byste s přípravami začít včas. Maso je nejlepší naložit již den dopředu, a rozhodně neuděláte chybu, když zkontrolujete, jestli jste nezapomněli nakoupit všechny důležité ingredience. Bylo by dost nepříjemné, kdybyste těsně před akcí museli do Bauhausu pro brikety.

2. Všichni nejsou masožrouti

V dnešní době přichází čím dál více do módy odmítat živočišnou výrobu, proto byste měli mít pro jistotu v zásobě pestřejší výběr potravin vhodných ke grilování. Ovoce, sýr, tofu, houby, zelenina, to vše bude chutnat skvěle. Nezapomeňte však, že zelenina by se měla připravit na táccích z alobalu a sýr je vhodné zabalit. Co se týče masa, kromě šťavnatých steaků se často grilují také ryby. V obchodech najdete také velký výběr grilovacích klobásek – obyčejných, kořeněných nebo třeba plněných sýrem.

3. Spálené kousky nejdou na krásu

Babičky nám možná kdysi tvrdily, že ze spálených párků se krásní, vy ale zčernalé kousky raději odkrojte. Rozhodně platí, že je lepší lehce připálené maso, než abyste ho jedli polosyrové, ani jedna varianta však není ideální. Spálení lze předejít tím, že jídlo pokládáme na rošt až tehdy, když jsou uhlíky rozžhavené, a správným nastavením výšky roštu. Odstup od uhlíků by měl tvořit minimálně 10 cm.

Letošní léto nám zatím přeje – počasí se drží na příjemných teplotách a večery jsou dostatečně teplé na zahradní grilování. Pokud si i vy chcete letos dopřát chutné steaky a klobásky v dobré společnosti na vaší zahradě, možná vám náš článek přijde vhod.

4. Základem je kvalitní gril

Ani nejlepší grilovací technika a nejvybranější suroviny nepomohou, nemáte-li vhodné vybavení. Hitem letošního léta jsou špičkové kanadské grily Napoleon s výborným výkonem. Tato značka vyrábí jak modely pro běžné grilování, které fungují na dřevěné uhlí či plyn, tak rozměrnější pro firemní rauty a profesionální kuchaře. Jestliže rádi grilujete na chatě, můžete si od nich pořídit praktický cestovní gril. Další jedničkou na trhu, u nás možná ještě známější, jsou grily Weber. Pravděpodobně si je pamatujete z pořadu Zdeňka Pohlreicha. I v tomto případě se můžete rozhodovat mezi grilem plynovým, elektrickým nebo na dřevěné uhlí. Společnost Weber je zajímavá i tím, že poskytuje záruku až na 25 let.

5. Grilovací náčiní vše usnadní

O to, aby vše klapalo tak, jak má, se postarají praktičtí pomocníci. Patří k nim kleště na obracení, štětec na potírání masa olejem, krájecí prkénko, špízové jehly, alobal a ostrý nůž. Vaši pokožku ochrání žáruvzdorné grilovací rukavice. Nebezpečí může efektivně zažehnat láhev s rozprašovačem.

 

Další články: