Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

5 tipů, jak získat stavební povolení a nezešílet z toho

5 tipů, jak získat stavební povolení a nezešílet z toho

Tak, a je to tady. Máte pozemek, máte i představu o tom, jak by mělo vaše bydlení vypadat, ale je zde ještě jeden dosti velký háček. A to potřeba zajistit si stavební povolení, bez něhož nemůže žádná stavba započat. Co všechno ovlivňuje schvalovací proces? A jak si zachovat klid v duši ve chvílích, kdy se vám může čekání zdát nekonečné? To, ale i mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Pozor na to, jaký pozemek si vyberete

Ještě před samotnou koupí pozemku byste si měli zjistit co nejvíce možných informací o stavební parcele, která vás zaujala, a chtěli byste si ji koupit ke stavbě svého domu. Velký vliv při schvalování vaší stavby bude mít umístění, ale i charakter daného pozemku. Každá parcela má limity, které je nutno při stavbě dodržovat. Tyto limity se mohou týkat odstupové vzdálenosti od sousedního domu či možné velikosti zastavěné plochy. Dále pak záleží na tom, zda se parcela nenachází v chráněné oblasti, nebo zda by vaše stavba nenarušovala okolí. Například do místa, kde je třeba uchovat místní krajinu, nemůžete postavit třípatrovou luxusní vilu. Jak je na tom pozemek z hlediska vlivů počasí? Jde o místo, které bude snadné při větším dešti zaplavit? Nebo zde budete čelit silnému větru? Pokud si nejste jisti tím, jak to na vámi vybraném místě chodí, není nic jednoduššího, než se zeptat majitelů okolních pozemků, s čím se při stavbě potýkali oni.

Velký pozor si dejte na to, zda se vaše parcela nenachází v ochranném pásmu. Jsou případy, kdy v místě, kde se nachází ochranné pásmo, nesmí být nic postaveno – a to ani altánek či kůlna. Jestliže je váš pozemek chráněn památkově, musíte si zjistit, jaké požadavky jsou kladeny na stavby v dané lokalitě. Možná byste se divili, když by váš vysněný dům musel vypadat naprosto jinak, než jak jste si vysnili.  Dále se nezapomeňte podívat na to, jak je na tom pozemek, co se týče inženýrských sítí. Ideální případ nastane, když budou vedeny přes pozemek nebo v jeho blízkosti. Snažte se hledat místa, kde lze dům napojit na kanalizaci. Získat povolení k biologickému septiku s filtrem bývá časově náročnější.

5 tipů, jak získat stavební povolení a nezešílet z toho

Na úřady se vypravte co nejdříve

Pokud přemýšlíte, kdy byste měli vyrazit na úřad, radíme vám, že by bylo ideální vyrazit s dostatečným předstihem. Ačkoliv je stavební zákon jasně daný, každý úřad si jej může vyložit lehce odlišně než úřad jiný. Nemluvě o odlišných přístupech zaměstnanců. Můžete narazit jak na ochotného, který vám rád pomůže, tak i na někoho, kdo moc milý nebude. Lidé na úřadě jsou těmi, kdo vám bude vaši stavbu muset schválit. Proto se s nimi snažte jednat co nejdříve, s dostatečným předstihem. Při jednání buďte milí, trpěliví a vstřícní. Jestliže začnete s jednáním co nejdříve, budete vědět, co musíte udělat – a co naopak nesmíte. A ušetříte si tak nejedny starosti.

Mnoho osob si nechává vypracovat nejprve kompletní studie ke stavbě domu, až potom řeší úřady. To je ale chyba. Své záměry byste měli projednat na co nejvíce místech ještě před tím, než bude vaše studie hotová. Aby se nestalo, že bude celý projekt naprosto zbytečný.

Jděte na to s nohama na zemi

Samotná stavba domu může při troše snahy zabrat poměrně málo času. Například taková dřevostavba je postavena opravdu velmi rychle. S čím však nepočítáme, je doba, kterou musíme trávit čekáním na rozhodnutí úřadů. Nemluvě o neplánovaných prodlevách. Současná situace v naší republice je dokonce taková, že samotná realizace stavby proběhne leckdy rychleji než doba, po kterou trvá schvalovací proces. Proto k věci přistupujte s klidem a rozvahou. A raději počítejte s tím, že to může trvat.

Ujasněte si, co přesně vyžadujete

Jedno je jisté. Vy jste investorem celého projektu, ale i realizace domu. A právě vy byste měli vědět, co od dané věci očekáváte. Jestliže budete typ klienta, který své názory neustále mění, bude se celý proces vyřizování, ale i stavba samotná, zbytečně natahovat. Jestliže na vše půjdete v klidu, s rozvahou a systematicky, půjde vše jednodušeji. Snažte se aktivně spolupracovat s těmi, kteří se na práci na vašem projektu podílí. Nejvíce času zabírá studie, kdy je to právě klientova nerozhodnost, co stavbu komplikuje. Další zpracování studie a projektu pak může být bezproblémovou záležitostí. Stačí, aby projektant věděl, co se vám líbí.

Spěchejte pomalu

Každý, kdo se těší na svůj vlastní domeček, by jej chtěl mít postaven co nejdříve. Bohužel, ne vždy je to možné. Problémy v průběhu schvalovacího procesu se mohou vyskytnout opravdu kdekoliv. Například u odboru dopravy, u správce sítí, odboru životního prostředí, ale třeba i odboru územního plánování. Ačkoliv jsou zákony dány jasně, každý úředník si je může vyložit jinak. Projekt, který projde bez potíží všemi úřady, je téměř nemožné vytvořit. Jestliže se chcete vyhnout nepříjemnému pobíhání po úřadech, může to za vás udělat firma. Musíte však počítat s tím, že si připlatíte.

Štítky: pozemek tipy a triky

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock