Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vyrobte si adventní věnec

Vyrobte si adventní věnec

Blíží se Vánoce a s nimi je spojený advent. Tradicí je zapalování svíčky na adventním věnci po čtyři neděle před Štědrým dnem. K dostání je mnoho druhů adventních věnců, ale co takhle vyzkoušet si jejich výrobu doma? Inspirujte se a vyzdobte si svůj domov podle svých představ.

Čas klidu a pohody

Advent je dobou, která vychází z křesťanských tradic a představuje čas očekávání příchodu malého Ježíška. V dnešní době se pro nás stává spíše hektickým obdobím, plným nákupů, dohánění restů, zběsilého pečení a velkého domácího úklidu. Přesto, že je advent původně zcela křesťanskou záležitostí, převzali jsme si ochotně mnoho zvyků, které stále dodržujeme. Každou neděli před Štědrým dnem tedy zapalujeme vždy o jednu svíci navíc a odpočítáváme tak týdny do začátku Vánoc.

Díky adventnímu věnci bude náš jídelní stůl vyzdoben a rozzářen novou dekorací. Vytvoří příjemnou atmosféru a vtáhne nás při každém zapálení svíčky do krásné předvánoční pohody.  Adventní věnce jsou historicky kulatého tvaru, dnes už je tomu jinak. Svíčky můžete umístit na obdélníkový tác v řadě za sebou a obložit jej chvojím a ozdobami, nebo se uspořádat k sobě na jedno místo. Uspořádání i celkový vzhled je jen na vašem vkusu a fantazii se meze nekladou. Připravili jsme pro vás návod, jak je možné vytvořit si vlastní věnec.

Jak vyrobit věnec

Nejdříve je nutné vyrobit si nebo koupit korpus na věnec. Pokud jej chcete zakoupit, můžete jej sehnat v květinářství, hobby centrech, na vánočních trzích, nebo i velké obchodní domy už je také běžně mají k dispozici. Základy korpusů jsou vyrobeny buď ze slámy, polystyrenu, nebo z živých jehličnatých větviček.

Nevýhodou základů z větví je jejich osychání, kterému se dá ale zabránit jejich průběžným vlhčením. Navlhčit větvičky můžete častějším postřikem z rozprašovače, nebo jednou za týden můžete věnec ponořit do mísy s vodou, aby nabralo vlhkost a nechat jej okapat. Dobré je pod věnec umístit tác, aby vám vlhko, ani opadající dekorace neznečistily ubrus, nebo stůl.

Vyrobte si adventní věnec

Výroba korpusu z větví

Já si pro svůj adventní věnec vždy vyrábím základ z jedlových a smrkových větví, které doplňuji větvičkami thují. Zelený základ krásně provoní celý byt a je naprosto přírodní, oproti zmíněnému polystyrenu.

Větve je dobré nastříhat těsně před jejich zpracováním, aby zůstaly čerstvé a dobře se tvarovaly. Větve přikládám k sobě a zatočím podle velikosti kruhu, který chci vytvořit. Postupně je omotávám měkkým obyčejným drátkem, aby zůstaly pohromadě. Díky drátku je pak možné základ postupně doladit do potřebného tvaru. Aby byl kruh pěknější, na místa kde je málo větviček, tak je doplním zastrkáním za drátky a nebo větvičky připevním tavnou pistolí. Průběžně kontroluji tvar, aby vznikl pokud možno ideální kruh.

Připevnění svíček

Jakmile budete s tvarem spokojeni, přichází čas připevnění svíček. Umístění záleží jen na vás. Chcete věnec tradiční, nebo svíčky umístit vedle sebe, nebo je jen postavíte doprostřed kruhu? Tvořte jak je libo. Pokud chcete svíčky umístit přímo na věnec, osvědčené jsou speciální plechové plíšky s bodci, které stačí jen zapíchnout do korpusu věnce. Na výběr jsou plíšky s drátem na nabodnutí svíčky, nebo se zvýšeným okrajem kam svíčku stačí položit. Dobré je svíčku ještě připevnit tavným lepidlem, nebo zakápnutím roztaveným voskem.

Zdobení adventního věnce

Až budete mít svíčky na korpusu věnce, můžete začít zdobit. Dekorovat můžete opravdu čímkoliv. Sušené plody, perníčky, šišky, šípky, větvičky cesmíny, celou skořici, nebo badyán a mašle různých druhů a barev. Použít můžete i ozdoby na stromeček, nebo nechat věnec jen tak zelený.

Připevnit můžete dekorace na věnec několika způsoby. Nejjednodušší je použití tavné pistole, kterou ale nemusí mít k dispozici každý. Nabízí se možnost zastrkání ozdob za drátky na korpusu, nebo je můžete připevnit kousky drátku, který si rozdělíte na délky 1,5 - 2 cm, které ohnete do tvaru ,,U". Ohnuté drátky pak zapíchnete do korpusu a zastrkáte za ně vše potřebné. Místo drátku můžete omotávat také nití, volte ale takové barvy, které nepůjdou vidět. Namísto klasické nitě lze použít průhledné silonové vlákno. Pokud nepotřebujete lepit velké množství dekorací, můžete použít sekundové lepidlo, nebo kanagon. Na ten si ale dejte pozor, po zaschnutí zbělá. Dávejte pozor, aby byly dekorace na věnci v dostatečné vzdálenosti od svíček, aby se nevzňaly a nevyhořel celý byt.

A teď už zbývá jen zapálit první svíčku a užít si předvánoční čas. Nenechte se strhnout vším tím stresem okolo, udělejte si klidné Vánoce se svými blízkými a vneste trochu klidu a pohody i k sobě domů. 

Štítky: advent vánoce
Zdroj: fler.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock