Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rezidence na plošině

Rezidence na plošině

V malebné vesničce Laurentians, kopcovité oblasti severně od Montrealu v kanadském Quebecu ve svahu nad jezerem Cabin se nachází Estrada Residence neboli „rezidence na plošině“, která jednoduchostí linií a užitými materiály působí téměř funkcionalistickým dojmem.

V souladu s okolním prostředím

Tým architektů z MU Architecture chtěl vytvořit takový projekt, který by adekvátně zapadal do specifického krajinného rázu, přičemž by využíval strmého terénu a byl v souladu s okolním prostředím. Výsledkem toho je několik kaskádovitě řešených venkovních teras. Užití dřeva na obklady, podlahy a stropy evokuje okolní lesy, zatímco užití kamene v podobě kamenných obkladů, dlažeb a chodníku odkazuje na skalnaté okolí pozemku. Celkové rozparcelování domu na menší roviny neubírá pozemku co do plochy, ale zároveň ani nepřidává na masivnosti jinak poměrně velkolepé stavby rozkládající se na rozloze 344 metrů čtverečních. Zajímavostí domu je i fakt, že kameny nalezené během výkopu byly použity při terénní úpravě.

Rezidence na plošině

Vzdušné schodiště a minimalistický interiér

Při vstupu do budovy vítá příchozí schodiště ze tří různorodých materiálů – skla, kovu a dřeva. Dle vyjádření architektů "absence sloupů v konstrukci schodiště navozuje dojem, že skleněná zábradlí levitují, a tak vytvářejí zdání lehkosti“. Minimalisticky zařízený interiér v kontrastující černé a bílé barvě působí díky citlivosti k detailům příjemně, útulně a čistě. V přízemí se nachází prostorný obývací pokoj s oboustranným krbem, jídelní kout a kuchyně. Velká francouzská okna skýtají úžasný výhled na jezero Cabin a okolní přírodu. Hlavním společenským prostorem domu je jeho přízemní a střední část, v horních místnostech jsou umístěny soukromé pokoje. Patřičnou celistvost dodávají domu vhodně zvolené doplňky – obrazy, keramika a sklo.

Rezidence na plošině

Důraz na světlo

S ohledem na časté užití tmavých barev v interiéru kladli autoři projektu důraz vedle dostatečného prosvětlení domu díky skleněným plochám také na vhodně zvolené osvětlení. Toho bylo dosaženo použitím bodových světel, originálních svítidel a u konstrukce vzdušného schodiště se navíc podařilo způsobit to, že nebrání dostatku světla v prostoru, ale naopak ho opticky zvětšuje. Majitelům se v tomto projektu splnilo jejich počáteční přání vybudovat harmonický domov podtrhující specifičnost krajiny, ve které je postaven.

Zdroj: architecture-mu.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock