Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům pod korunami borovic

Dům pod korunami borovic

Protože léto patří přírodě a my zaručeně fandíme bydlení v její těsné blízkosti, podíváme se dnes na dům doslova pod korunami borovic. V případě tohoto domu se totiž umně stírají rozdíly mezi tím, co je uvnitř a co venku. A tak zde vlastně vznikl takový obrovský rozčleněný pokoj posazený doprostřed lesa.

Bydlení v souladu s přírodou

Správně navržená dřevostavba postavená do přírodního prostředí lesa by měla být s nejbližším okolím v symbióze. Měla by krásu lesa podtrhávat, nikoliv zakrývat. A přesně to se v případě domu pod korunami borovic povedlo dvojici architektů ze studia Archteam, jmenovitě Aleně Režné a Milanu Rakovi. Jednopodlažní dřevostavbu ve Lhotě u Dřís totiž koncipovali tak, že zachovali přirozené prostředí odrostlých borovic a dům do něj jen jemně vpasovali.

Dům půvabně splývá s okolím především díky svým proskleným částem, které ho přibližují víc a víc přírodě. Pokud vezmeme v úvahu plochu na parkování, má půdorys domu tvar písmene T. Místo pro parkování se nachází pod přístřeškem, kde je i hlavní vchod do domu. Dvojice architektů tak díky klasickému půdorysu vytvořila logické funkční členění vnitřních prostor domu. Ze zádveří totiž vstoupíte přímo do haly, v níž se kříží obě ramena domu – společenská část a křídlo soukromých prostor. Ve společenské části tak najdete jídelnu, obývací pokoj a částečně oddělené pracovny. Především obývací pokoj pak dává vyniknout okolní kráse přírody. Křídlo domu se společenským prostorem totiž architekti oděli do skla, takže na vás z každé strany shlíží stromy a okolní příroda. Vzniká tak kouzelný efekt uzavřeného interiéru, který je přesto otevřený do přírody.

Z chodby ve druhém křídle domu se dostanete do ložnice, koupelny a dětských pokojů. Tento obytný prostor není zasklený, takže svým obyvatelům poskytuje dostatečné soukromí.

Dům pod korunami borovic

Krásný a chytrý interiér

V interiéru domu pod korunami borovic dostala velký užitný prostor cementová stěrka v kombinaci s bílým nábytkem, bílými interiérovými dveřmi a tmavou sedací soupravou. Krásu přirozeného bydlení uprostřed přírody zde podtrhuje i vestavěný moderní krb. Bílé, šedé a dřevité tóny dominují většině místností. V šedo-bílé barvě je vyvedena také koupelna. V předsíni s bílým vestavěným nábytkem je k dispozici také velkorysý prostor pro sezení a velké zrcadlo.

Krásné bydlení jde pak ruku v ruce s chytrými konstrukčními detaily. Obvodovou stěnu tak tvoří dřevěné hranoly se ztužujícím záklopem z OSB desek, zastřešení je zase realizováno z lepených nosníků s bedněním. Střecha i stěna jsou zateplené dřevovláknitou tepelnou izolací a zevnitř jsou zaklopené sádrokartonem. Vnější stěny získaly obklad z dřevěných fošen, fasáda i střecha jsou provětrávané. Podlahové vytápění domu pak účinně doplňuje systém řízeného větrání a s rekuperací tepla.

Terasa před domem, zahrada na střeše

Půvab domu pod korunami borovic ještě znásobuje vyvýšená dřevěná terasa, která se táhne podél zaskleného obytného prostoru. Ta poskytuje částečně zastřešený a osvětlený prostor pro odpočinek a zábavu přímo v náruči okolní přírody. Na terasu přitom vedou dveře nejen z obývací místnosti, ale také ze všech tří pokojů. Přesahy střechy navíc účinně zabraňují slunečním paprskům přehřívat interiér, ale zase nebrání dopadu přirozeného světla do každé místnosti.

Ačkoliv je dům postaven z dřevěného fošnového systému v kombinaci s ocelovými sloupy, jeho splynutí s okolní přírodou umocňuje obložení fasády dřevem. Opravdu kouzelná je pak samotná střecha domu, která se stala domovem různých trav a bylin. Zahrada na střeše tak dává domu pod korunami borovic další přirozený rozměr, díky kterému ladně splývá s okolním prostředím.

Zdroj: archteam.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock